Nieuws

Wat komt er allemaal nog op de banken af?

De banksector werd in maart opgeschrikt door problemen bij een reeks middelgrote banken in de VS en Credit Suisse. Analisten van Schroders voorspellen meer tegenslagen. Desondanks zijn bankaandelen koopwaardig.

De turbulenties rondom drie middelgrote Amerikaanse banken en het Zwitserse Credit Suisse hebben de financiële sector op de beurs geen goed gedaan. De MSCI World Financials ETF kelderde in maart bijvoorbeeld met meer dan 10% en heeft zich van die klap nog niet hersteld. Wat doet dat met de vooruitzichten voor banken?

Dat is de vraag die de Britse vermogensbeheerder Schroders aan zijn eigen bankspecialisten stelt in het rapport Bank stability Q&A: one month on from turmoil, what next. Hier zijn de belangrijkste conclusies:

Voldoende liquiditeit

  • Het simpele antwoord op de vraag of de problemen van banken nu voorbij zijn, is nee. Het is nu eenmaal zo dat banken een heleboel (obligatie)leningen op de balans hebben staan met een lage couponrente, waarvan de marktwaarde inmiddels fors lager ligt. Als banken deze leningen moeten doorverkopen, dan kan dat alleen met verlies.
  • De reactie van klanten om massaal tegoeden weg te halen bij kleinere banken was echter zwaar overdreven. Zowel Amerikaanse, Europese als Japanse banken hebben voldoende liquiditeit.
  • De kleine en middelgrote Amerikaanse banken kunnen rekenen op strengere regulering. Voor Europese banken gelden al hele strikte regels. De Europese banken zullen waarschijnlijk wel meer moeite moeten doen om mensen te overreden bij hun te sparen en niet bij de concurrent.

Tier 1

  • De markt voor zogenoemde additional tier 1 (AT1) obligaties heeft bij de Credit Suisse overname door UBS blijvende schade opgelopen. Deze obligaties werden bij de overname grotendeels nietig verklaard.
  • De rente in Japan is nog altijd laag. Als de rente ook hier oploopt, zullen banken aanlopen tegen hoge verliezen op hun obligatieportefeuille.

Wanbetalingen

  • In de rest van het jaar zitten de grootste risico’s echter niet meer bij een stijgende rente. Een groter probleem is of bedrijven hun leningen überhaupt terug kunnen betalen. Hoe verder de economie wegzakt, des te groter is de kans op wanbetalingen. Vooral de vastgoedsector loopt gevaar. Dat is een sector die veel geld heeft geleend, terwijl hun assets (gebouwen) in waarde dalen.
  • Ondanks alle problemen zijn de Schroders-analisten positief over bankaandelen. Vooral Europese en Japanse banken zijn erg goedkoop. Veel van het slechte nieuws is al in de prijzen verwerkt. Schroders heeft een voorkeur voor kwaliteitsnamen. Meer risico nemen, is onnodig. 
  • Banken kunnen in de toekomst profiteren van hogere rentemarges, maar het zal tegelijkertijd ook zorgen voor meer strijd om klanten, hetgeen marges drukt

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie