Nieuws

In de kredietmarkt staan de seinen op rood

Janus Henderson verwacht een stijging van het aantal wanbetalingen. Voor de obligatiemarkt betekent dat alle hens aan dek. De hoop is gevestigd op een spoedig einde van de hoge inflatie en een zachte landing van de wereldeconomie.

Het afgelopen jaar was de focus van obligatiebeleggers vooral gericht op de rente zoals deze wordt gestuurd door centrale banken. We zitten nu in een volgende fase waarbij het meer gaat om een slechtere toegang tot de kapitaalmarkt voor bedrijven, het ineenzakken van de wereldeconomie en ee toename van het aantal faillissementen.

Dat schrijft Janus Henderson Investors in zijn laatste Credit Risk Monitor. De hoop voor de rest van het jaar is dat de kerninflatie snel en significant daalt tot onder de 4-5% en de geldvoorraad (M3) uitbodemt, terwijl ondertussen China en andere emerging markets overstappen op een ruimer monetair beleid. In dat geval kan de wereldeconomie uit het dal komen.

Selectie is key

“Alle kredietrisico-indicatoren staan momenteel op rood, terwijl de toegang tot kapitaal verslechtert en de winst verzwakt", schrijft Jim Cielinski van Janus Henderson Investors in een persverklaring. Hij is het Global Head of Fixed Income van de vermogensbeheerder.

De kredietcyclus zal volgens hem de komende maanden verder dalen, met als gevolg meer volatiliteit in credit spreads en wanbetalingen. Onder deze omstandigheden is de selectie van bedrijfsobligaties van extra groot belang. 

Minder kredieten

In het eerste kwartaal was er nog één licht dat op oranje stond: de cashflow en de bedrijfsresultaten in het algemeen.

Cielinski zegt dat nu ook dit licht op rood gesprongen is. De recente bankcrisis heeft daaraan bijgedragen. De problemen bij onder andere SVB en Credit Suisse hebben de kredietcyclus een extra duw naar beneden gegeven, omdat banken daarna nog voorzichtiger zijn geworden met het vergeven van kredieten. Vooral kleine bedrijven en die met een lage credit rating hebben moeite geld te lenen.

Beleggingskansen

De laatste jaren waren er extreem weinig faillissementen en wanbetalingen (defaults). Dat had naast de lage rente en QE ook te maken met hoge overheidsuitgaven en een vrij stabiele wereldeconomie. Die vlieger gaat dit jaar niet meer op. Het merendeel van de bedrijven kan tegen een stootje, maar er zijn altijd rotte appels. Janus Henderson verwacht dat beleggers die de komende maanden hard zullen afstraffen.

Bij een “harde landing” van de economie zal de schade het grootst zijn, maar ook bij een milde recessie zal de solvabiliteit van bedrijven onder druk komen te staan.

"Ook bij een milde recessie zal de solvabiliteit van bedrijven onder druk komen te staan"

De kunst voor obligatiebeleggers is om bedrijven te selecteren die ongeschonden door de recessie komen. Nog mooier is het om bedrijven te vinden die onterecht hard worden afgestraft. Als de economie uit het dal kruipt, zijn dit de bedrijfsobligaties die de meeste winst zullen opleveren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie