Nieuws

Pluim voor Nederlandse banken

Het IMF vindt de Nederlandse financiële sector schokbestendig. Het schort alleen aan kleinigheden.

Het is niet zo heel lang geleden dat ABN Amro, ASR, SNS, Fortis en ING moesten worden gered door de Nederlandse staat. Maar geholpen heeft het wel. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staan de Nederlandse banken en verzekeraars er uitstekend voor met een kernkapitaal van ver boven het minimum van 7% en een beter toezicht van de Nederlandsche Bank en de ECB. 

Dit schrijft DNB deze week op zijn website. Het IMF is volgens DNB vol lof en bestempelt de Nederlandse financiële sector als buitengewoon schokbestendig.

Koek en ei

Toch is niet alles koek en ei. Zo maakt het IMF de kanttekening dat de financiële hefboom (de verhouding tussen schuld en eigen vermogen) in de sector nog altijd relatief hoog is en adviseert om die reden de ongewogen kapitaalbuffers van banken verder te verhogen.

Volgens het IMF zijn de lage rente-omgeving, de hoge schuldniveaus van Nederlandse huishoudens en de afhankelijkheid van banken van marktfinanciering de grootste risico’s voor de financiële stabiliteit in Nederland.

Verder steunt het IMF het advies van het Nederlands Financieel Stabiliteitscomité (FSC) om de LTV-ratio (de verhouding tussen de hypotheeklening en het onderpand) na 2018 verder omlaag te brengen naar 90% en om de reeds ingezette afbouw van de hypotheekrenteaftrek te versnellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?