Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Onrust bankensector toont opnieuw noodzaak bankenunie

Bij DWS, de vermogensbeheerder van Deutsche Bank, maken ze zich geen zorgen over de Europese banken. Een Europese bankenunie is wel gewenst. Duidelijk is ook dat de kredietverlening de komende maanden verder zal afnemen.

Toen enkele weken geleden de Amerikaanse bank SVB omviel, ging men er vanuit dat de markt weerbaar zou zijn. Maar de werkelijkheid bleek iets weerbarstiger te zijn. Dit komt omdat onderzoekers volgens DWS veelal verouderde en theoretische richtsnoeren hanteren die veel aan de verbeelding overlaten.

Het vertrouwen dat Europese banken onrust in de sector goed zullen doorstaan, komt onder meer door het feit dat ze al een moeilijk decennium achter de rug hebben. Zo werden ze door de ECB gedwongen hoge kapitaalbuffers aan te houden en om op hun hoede te zijn voor allerlei onverwachte problemen. Zo werden ze klaargestoomd om uitwassen te beteugelen.

Kredietverlening neemt af

Tot dusver hebben Europese banken het strengere monetaire beleid van de ECB goed doorstaan. De verdubbeling van de hypotheekrente heeft wel geleid tot een forse daling van de vraag naar nieuwe hypotheekleningen. Al met al, zal het huidige beleid van de ECB leiden tot minder kredietverlening waardoor het aantal uitstaande leningen de komende maanden ook zal afnemen.

"Gezien het strengere monetaire beleid en de gespannen situatie in het bankwezen, verwachten we dat kredietvoorwaarden verder worden aangescherpt”, aldus Ulrike Kastens, Europa-econoom bij DWS. Omdat Europese economieën zwaar leunen op de banken is het strengere ECB-beleid ook nodig om de inflatie onder de 2% te krijgen.

Waar blijft de bankenunie?

Bankenrisico’s zijn er nog altijd. Er zitten volgens DWS nog allerlei gaten in het huidige raamwerk voor de Europese banken. "Ook van enige voortgang in de oprichting van de langverwachte bankenunie is nog steeds geen sprake. Zo verschillen de faillissementsregels in Europa van land tot land en kunnen allerlei partijen besluitvormig in de weg zitten, zeker als het gaat om het redden van kleine banken." Hoe dan ook lijkt Europa een kredietcrisis, waarbij banken elkaar geen geld meer uitlenen, vooralsnog te kunnen ontlopen. Aldus DWS.

  • Ook Nederlandse belegger vreest bankencrisis niet.

Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie