Onrust bankensector toont opnieuw noodzaak bankenunie Bij DWS, de vermogensbeheerder van Deutsche Bank, maken ze zich geen zorgen over de Europese banken. Een Europese bankenunie is wel gewenst. Duidelijk is ook dat de kredietverlening de komende maanden verder zal afnemen. 4 april 2023 15:30 • Door Gastauteur IEXProfs Toen enkele weken geleden de Amerikaanse bank SVB omviel, ging men er vanuit dat de markt weerbaar zou zijn. Maar de werkelijkheid bleek iets weerbarstiger te zijn. Dit komt omdat onderzoekers volgens DWS veelal verouderde en theoretische richtsnoeren hanteren die veel aan de verbeelding overlaten. Het vertrouwen dat Europese banken onrust in de sector goed zullen doorstaan, komt onder meer door het feit dat ze al een moeilijk decennium achter de rug hebben. Zo werden ze door de ECB gedwongen hoge kapitaalbuffers aan te houden en om op hun hoede te zijn voor allerlei onverwachte problemen. Zo werden ze klaargestoomd om uitwassen te beteugelen. Kredietverlening neemt af Tot dusver hebben Europese banken het strengere monetaire beleid van de ECB goed doorstaan. De verdubbeling van de hypotheekrente heeft wel geleid tot een forse daling van de vraag naar nieuwe hypotheekleningen. Al met al, zal het huidige beleid van de ECB leiden tot minder kredietverlening waardoor het aantal uitstaande leningen de komende maanden ook zal afnemen. "Gezien het strengere monetaire beleid en de gespannen situatie in het bankwezen, verwachten we dat kredietvoorwaarden verder worden aangescherpt”, aldus Ulrike Kastens, Europa-econoom bij DWS. Omdat Europese economieën zwaar leunen op de banken is het strengere ECB-beleid ook nodig om de inflatie onder de 2% te krijgen. Waar blijft de bankenunie? Bankenrisico’s zijn er nog altijd. Er zitten volgens DWS nog allerlei gaten in het huidige raamwerk voor de Europese banken. "Ook van enige voortgang in de oprichting van de langverwachte bankenunie is nog steeds geen sprake. Zo verschillen de faillissementsregels in Europa van land tot land en kunnen allerlei partijen besluitvormig in de weg zitten, zeker als het gaat om het redden van kleine banken." Hoe dan ook lijkt Europa een kredietcrisis, waarbij banken elkaar geen geld meer uitlenen, vooralsnog te kunnen ontlopen. Aldus DWS. Ook Nederlandse belegger vreest bankencrisis niet. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.