Nieuws

Britse regering heeft geen plan

Volgens JP Morgan onderschat de Britse regering de complexiteit van het vertrek uit de Europese Unie.

Kritiek van JP Morgan op de Britse regering. Heel kort samegvat: de Britse regering onderschat de complexiteit van het vertrek uit de Europese Unie. Tenminste, dat concludeert Malcom Barr, de econoom die voor JP Morgan de Brexit volgt, als reactie op de officiële White Paper die de Britse regering afgelopen week uitgaf.

Volgens Barr is het gebrek aan detail en de oppervlakkigheid van de inhoud van het regeringsstuk grote reden voor zorg. De regering heeft immers zes maanden de tijd gehad om het document op te stellen. De onderhandelingen over het vertrek uit de EU zullen waarschijnlijk over enkele weken als beginnen.

 

Met voeten stemmen

Zo bestaat er onduidelijkheid over het Britse lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte. Ook is niet duidelijk wat de verplichtingen zijn waaraan het Verenigd Koninkrijk moet voldoen als de EU wordt verlaten. Verder wijst Barr op het feit dat geen melding wordt gemaakt welke toezichthouders en toezichtregimes moeten worden vervangen na het vertrek uit de EU. Tenslotte merkt Barr op dat er geen betekenisvolle details worden verstrekt hoe de regering de immigratie wil verminderen.

Kortom, de regering May onderschat volgens Barr zowel de politieke complicaties als de praktische complicaties van Brexit. Sterker, er is volgens hem steeds meer reden om te geloven dat het plan, dat nu op tafel ligt, niet kan worden uitgevoerd. Dit heeft gevolgen voor bedrijven. Multinationals kunnen met hun spreekwoordelijke voeten kiezen’ en het land verlaten in plaats van af te wachten wat de uitkomst van de onderhandelingen is.

JP Morgan zelf heeft eerder aangegeven dat het een deel van de banen in Londen naar andere delen van Europa zal verhuizen. Afgelopen maand vertelde ceo Jamie Dimon dat het waarschijnlijk om meer banen zal gaan dan hij aanvankelijk had gehoopt. In totaal werken 16.000 medewerkers voor JP Morgan in het Verenigd Koninkrijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus