Nieuws

Chinees herstel helpt wereldeconomie nauwelijks

De Chinese groei trekt hard aan, maar in tegenstelling tot eerdere herstelfasen profiteert de wereldeconomie daar nauwelijks van. De Chinese beurs biedt ondertussen ook al geen vrolijke aanblik.

De Chinese economie is terug van weggeweest. Dat is een conclusie die zeker getrokken mag worden na de verrassend hoge economische groei in het eerste kwartaal van 4,5%. Eindelijk, zou je ook kunnen zeggen na jaren van de ene lockdown na de andere.

Toch is slechts een bescheiden feestje op zijn plaats, zegt fondsbeheerder Gareth Gettinby van Aegon Asset Management. Vroeger was het zo dat als China hard groeide, dan profiteerde daar de hele wereld van mee via de internationale handel. Maar dat is nu niet zo.

Binnenlandse consumptie

Als het groeicijfer wordt ontleed, dan blijkt de export flink te zijn toegenomen, maar de import stagneert. Verreweg de grootste rol bij het herstel - twee derde - is toe te schrijven aan de binnenlandse consumptie, maar dan vooral die van Chinese goederen. Gettinby denkt daarom dat er van de Chinese groei dit keer weinig impulsen voor de wereldeconomie uitgaan.

De grondstoffenprijzen zullen er nauwelijks door stijgen, aangezien de bouw- en infrastructuursector zijn ingestort. Alleen de prijzen voor fossiele brandstoffen zullen waarschijnlijk een boost krijgen door het heropenen van de economie. Dat geldt ook voor LNG, waarvoor de vraag volledig was ingestort. Voor Europa - dat door de Oekraïne-oorlog afhankelijker is geworden van LNG - is dat slecht nieuws.

Reissector

Gettinby: "Een van de weinige internationale profiteurs is de toeristensector vanwege meer Chinese buitenlandreizen. Dat zal een impuls geven aan de dienstensector, maar het is een beperkt effect omdat het toerisme slechts een klein onderdeel uitmaakt van het BBP.”

Andere effectenhuizen

Aegon AM staat niet alleen in zijn optimisme over de Chinese groei. Verschillende effectenhuizen hebben hun groeivooruitzichten onlangs verhoogd, meldt CNBC. Dat geldt bijvoorbeeld voor JPMorgan (6,4% groei in 2023), Citigroup (6,1%) en UBS (5,7%). Morgan Stanley overweegt het.

Gettinby geeft verder geen beleggingstips. Interessant is dat op de beurs zelfs Chinese bedrijven die zich richten op de eigen thuismarkt tot nu toe weinig hebben geprofiteerd van het herstel.

De MSCI China index begon het jaar uitstekend, maar februari, maart en april waren slecht. De graadmeter staat op een year-to-date verlies van ongeveer 2,5%. 

De hoge groei in het eerste kwartaal zette de beurs vreemd genoeg nog extra onder druk. Beleggers vrezen blijkbaar dat daardoor geen extra stimuli van de overheid komen. Er is volgens marktpartijen sowieso veel wantrouwen jegens de overheid, meldt de FT.

Van de andere kant kunnen bij hoge economische groei de aandelenkoersen niet eindeloos achterblijven. Goldman Sachs voorspelde mede daarom eind februari een rally in de loop van 2023 die kan oplopen tot 23%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen