Nieuws

Meer vermogen pensioenfondsen

Het totale vermogen van Europese pensioenfondsen is opnieuw fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Het totale vermogen van Europese pensioenfondsen is opnieuw fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het totale vermogen van Europese pensioenfondsen is 6.700 miljard euro. Dat is een stijging van 9,4% in vergelijking met een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van S&P Global’s Money Market Directories en IPE.

De sterke stijging is het gevolg van de goede beleggingsresultaten in de loop van 2015 en instroom via pensioenpremies. Dit jaar hebben pensioenfondsen het beduidend lastiger vanwege de lage rente en turbulente financiële markten.

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat de pensioenpotten zich sterk vulden. In 2015 zagen Europese pensioenfondsen hun vermogen met bijna 11% stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

Het Noorse Government Pension Fund Global blijft de grootste institutionele belegger in Europa, hoewel het vermogen met slechts vier miljard euro toenam. Op plek twee en drie staan de Nederlandse pensioenfondsen ABP (van 356 miljard euro naar 380 miljard euro) en PFZW (van 166 miljard naar 184,5 miljard euro). Ook PMT is in de top tien van grootste Europese pensioenfondsen vertegenwoordigd. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40