Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

S&P: Toekomst private banks onzeker

Private banks in Europa krijgen het moeilijk door strengere regelgeving en de klopjacht op belastingontduikers.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft een rapport gepubliceerd over de toekomst van Europese private banken. De conclusie is dat de industrie het moeilijk krijgt door strengere eisen van toezichthouders en klanten, maar dat de banken een goede kans maken om te overleven dankzij hun solide kredietwaardigheid.

Politici en toezichthouders bekritiseren de laatste jaren het bankgeheim en ingenieuze fiscale constructies. Zo staat het aanpakken van belastingontwijking- en ontduiking onder meer op de agenda van de Europese Unie, de OESO en de Amerikaanse fiscus. Het beroep van de private banker staat daardoor onder druk.  

Wegelin, vaarwel
Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde onlangs aan Credit Suisse een boete van 2,8 miljard dollar op omdat de bank belastingontduiking zou faciliteren. Daarnaast sneuvelde Wegelin & Co, destijds de oudste private bank van Zwitserland, begin vorig jaar nadat het schuld bekende aan het verborgen houden van meer dan een miljard dollar van zijn cliënten voor de Amerikaanse fiscus. 

De klopjacht van de autoriteiten vormt volgens S&P een bedreiging voor het voortbestaan van Europese private banks. Niet alleen omdat hoge boetes en reputatieschade op de loer liggen, maar ook omdat strengere regelgeving meer kosten met zich mee zal brengen.

Transparantie
Los van de jacht op fiscale vluchtacties, zullen ook de algemene compliance-kosten toenemen door de Markets in Financial Instruments Directive (MIFID) II. Het Europese maatregelenpakket, dat waarschijnlijk in 2016 van kracht zal gaan, heeft als doel om transparantie te bevorderen en beleggers meer bescherming te bieden. Overigens eist niet alleen de toezichthouder, maar ook de klant meer transparantie omtrent producten en dienstverlening, merkt S&P op. 

De kredietbeoordelaar voorziet een mogelijke consolidatieslag van private banks zodat de kosten omtrent regelgeving kunnen worden gedeeld. 'We've already seen a few large M&A transactions over the past few years, among them the merger of Safra and Sarasin and the acquisition of Merrill Lynch's international wealth management business by Julius Bär.'

Gezonde kredietwaardigheid
Vanwege de goede financiële fundamenten verwacht de S&P dat de Europese private banks de hogere kosten en bedreigingen uiteindelijk wel overleven. Alle zes onderzochte banken zitten ruimschoots in de categorie investment-grade, met een ondergrens van BBB+.

Deze goede kredietbeoordeling is het gevolg van een sterke liquiditeitspositie en solide financiering (hierboven te zien). Het ratingbureau voorziet niet dat de kapitaalpositie van private banks de komende jaren zwakker zal worden.

Een kans op groei valt voor Europese private banks te behalen in een uitbreiding van het klantenbestand naar nieuwe werelddelen - voornamelijk Azië - omdat daar het aantal vermogenden toeneemt. bovendien hebben de private banks in deze werelddelen een beduidend minder goede kapitaalpositie en reputatie dan de Europese branchegenoten. 

Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen