Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

Meer waar voor je geld in Europa

Volgens Roman Gaiser van Pictet zijn de vooruitzichten voor Europese high yield goed, en beter dan in de VS.

“Ik geloof niet zo in market timing,” zegt Roman Gaiser, fondsmanager van het EUR High Yield fonds van Pictet. “Een belegger moet bepalen wat een logische asset allocatie is.” Desondanks zijn de vooruitzichten voor Europese high yield bonds volgens hem goed. 

Of een belegger al dan niet in high yield moet beleggen hangt af van zijn risk capacity en niet van zijn risk appetite. Vaak stellen beleggers best wat verlies te kunnen lijden, maar raken ze in paniek al voor hun grens is bereikt. Gaiser: “High yield kan best volatiel zijn. Het gaat niet om kortetermijnbeleggingen, maar om een positie met een horizon van tenminste 18 maanden. Als je steeds in- en uitstapt betaal je een liquiditeitspremie. Op lange termijn profiteer je daar juist van.”

Als fondsmanager van het EUR High Yield fonds heeft Gaiser veel vrijheid. Hij mag in alle categorieën high yield beleggen. De gemiddelde duration van de obligaties binnen het fonds is momenteel 2,7 jaar, en daarmee ligt het wat onder de benchmark (3 jaar). Dat is niet altijd het geval, maar het team achter het EUR High Yield fonds besloot begin dit jaar dat de beloning voor langer durende beleggingen niet voldoende was. “De afgelopen maanden bleek dat een goede beslissing,” zegt Gaiser.

Onderscheid maken
Hij is er van overtuigd dat het zeker mogelijk is het rendement te verhogen door onderscheid te maken tussen goede en slechte kredieten. “Je zult verrast staan hoeveel managers denken dat dat niet het geval is,” zegt hij. Wel is dat afhankelijk van de economische cyclus; op het moment dat het overal slecht gaat, zullen alle beleggingen daar last van hebben. “Als de wereld vergaat, maakt het niet zo veel uit welke beleggingen je in je bezit hebt.” 

Om de portefeuille te beschermen maakt Gaiser onder andere gebruik van opties. Wanneer er meer stabilisering is, valt er beter onderscheid te maken. Pictet kijkt goed naar de structuur van een bedrijf, de risico’s die bij een belegging komen kijken en de financiële positie van de onderneming. “We vragen ons af wat onze volgende stap zou zijn als wij CFO waren, en of dat goed is voor ons als beleggers.” Als Gaiser eenmaal de knoop doorhakt, durft hij zijn overtuiging ook uit te drukken, stelt hij. Het fonds kan een overwogen positie tot 3% innemen.

Het belangrijkste risico waar beleggers mee te maken hebben is dat van een verslechtering van de kredietpositie van een bedrijf. “Het gaat niet eens zozeer om het risico van een default,” zegt Gaiser. “Als de kredietpositie verslechtert is dat slecht voor ons, omdat de risicopremie stijgt en de koers daalt.” Dat kan het geval zijn voor een bedrijf, of voor de markt in zijn geheel zoals in 2008/2009 gebeurde.

Betere kwaliteit
Ook een teveel aan leningen kan beleggers kwaad doen. In Europa wordt recentelijk minder geleend, terwijl bedrijven in de VS agressiever zijn geworden, vertelt Gaiser. Er zijn nog een aantal andere argumenten die pleiten voor Europese high yield. De spreads in de VS en Europa zijn vergelijkbaar, maar in Europa krijgen beleggers een betere kwaliteit voorgeschoteld. 

Ook zijn in Europa minder callable bonds; obligaties met het recht om deze vervroegd af te lossen tegen een afgesproken prijs. Vaak gaat het in Europa om ‘fallen angels’; bedrijven die voorheen investment grade waren. Europa heeft daarnaast minder blootstelling aan een rentestijging. “De tapering beïnvloedt de VS sterker dan Europa,” zegt Gaiser. Daar komt bij dat beleggers zich recentelijk nog sterk zorgen maakten over de Europese economie, en men dus vooral voor Amerikaanse high yield koos. Dat betekent dat er in Europa meer ruimte is voor een opleving. 


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie