Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

"Momentum voor frontier markets"

Volgens fondsbeheerder Rami Sidani is dit hét moment voor frontier markets. Ze bevinden zich namelijk in de sweet spot.

Dit is hét moment om in frontier markets te beleggen, vindt Rami Sidani, beheerder van het Schroder ISF Frontier Market Equity Fund. Gevalletje wc-eend? Misschien, maar het kan geen kwaad eens naar zijn argumenten te kijken. 

Volgens Sidani bevinden frontier markten zich momenteel op het punt waar de opkomende markten twintig jaar geleden stonden. Dat betekent dat de landen aan de vooravond staan van een flinke expansie; een snelle groei en uitbreiding van de financiële markten. Die combinatie zorgde in het verleden voor een sterk rendement.

Waarom worden landen eigenlijk als frontier market aangemerkt? Die classificatie heeft niks te maken met het inkomen; in landen in het Midden-Oosten ligt dat bijvoorbeeld op het niveau van de ontwikkelde wereld. De reden dat dergelijke landen niet tot de categorie ‘opkomend’ of ‘ontwikkeld’ kunnen worden gerekend, is dat hun kapitaalmarkten onderontwikkeld zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld restricties voor investeringen in het land. “Het gaat om technische details,” zegt Sidani.

Overigens nemen financials binnen de opkomende markten een belangrijke plaats in (53,2%). Volgens Sidani komt dit doordat overheden in deze landen graag toezicht willen houden op de financiële sector en dat is het gemakkelijkst als de bedrijven publiek verhandeld worden. De expansie van de financiële markten betekent een toename van het aantal IPO’s, ook in andere sectoren.

Geen last van selloff
In tegenstelling tot de opkomende markten zijn de meeste frontier markets niet afhankelijk van buitenlands kapitaal omdat ze niet te maken hebben met tekorten op de balans. Dat betekent dat ze van tapering niets te vrezen hebben. Dat bleek ook tijdens de selloff in EM; frontier markets bleven het afgelopen jaar onaangedaan. Het rendement voor hun voorgangers kwam voor 2013 op -3%, frontier markets leverden 27% op.

In hoeverre profiteren binnenlandse bedrijven eigenlijk van bijvoorbeeld een sterke stijging in het gebruik van smartphones in frontier markets? Sidani ziet veel partnerships ontstaan tussen buitenlandse en binnenlandse bedrijven en daarnaast worden veel investeringen in de landen gedaan. Dat betekent dat de lonen gaan stijgen en dat mensen meer en meer te besteden hebben. 

Precies die ontwikkeling waardoor de productie van internationale bedrijven zich nu verplaatst van het voorheen goedkope China naar goedkopere landen als Bangladesh en Sri Lanka. En dat is waar beleggers nu nog kunnen profiteren van dergelijke groei. Overigens mag Schroders ook 10% beleggen in bedrijven met een grote exposure aan frontier markets, maar op het moment heeft Sidani daarvan geen voorbeeld.

Een van de grote pre’s van frontier markets is de gunstige demografie. De bevolking is jong en groeit snel. Dat betekent dat de landen productiever en efficiënter kunnen zijn dan vergrijsde landen als Japan en Duitsland. “Een echte groeimotor,” vindt Sidani.

Nieuwe status
Zo nu en dan vindt een verschuiving plaats in het frontier market-spectrum. Zo worden  de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar in mei geüpgrade naar de status van emerging market en werd Marokko juist teruggeplaatst naar de frontier-categorie. Een upgrade betekent overigens niet dat Schroders binnen het frontier market-fonds niet meer in de landen belegt; tot 30% van het fonds mag aan “voormalige frontier markten” worden gealloceerd. “Het is niet zo dat met de verandering in status het verhaal voor de landen van de ene op de andere dag niet meer geldig is. Het blijven echte groeilanden,” legt Sidani uit.

In het Midden-Oosten investeert de overheid flink in met name infrastructuur om de afhankelijkheid van olie ter verminderen en de dienstensector te stimuleren. In 2022 vinden in Qatar de wereldkampioenschappen voetbal plaats en uiteraard wordt ook daarin flink geld gestopt. Sidani richt zich dan ook op bedrijven die daar voordeel uit kunnen halen. In Afrika focust hij op de ‘BBC’; Banks, Breweries en Cement. Het continent ziet veel investeringen uit China, waarmee de energiesector wordt geprivatiseerd.

De frontier markten bieden een geweldige diversificatie, laat Sidani zien.  Overigens heeft hij niet de illusie dat frontier markets een wereldwijde crash zoals in 2008 zonder een krasje doorstaan; als alles ten onder gaat, gaan frontier markets mee. Kleine hobbels zijn te overzien doordat de drivers voor groei vooral uit het eigen land komen. Sinds het dieptepunt van de crisis leverden opkomende markten 125% op, terwijl frontier markets bleven steken op 100%. “Er zit nog veel aan te komen,” concludeert Sidani daaruit. 

Politiek risico
Overigens is het belangrijk grondig onderzoek te doen naar de bedrijven alvorens er in te beleggen. Ze zijn namelijk niet altijd even transparant. De vele inefficiënties in de markt bieden mogelijkheden en daar maakt Sidani dankbaar gebruik van. Zo wist het fonds een behoorlijke outperformance te realiseren ten opzichte van de MSCI Frontier Market Index:

Ja, er bestaat een politiek risico in de frontier markets, beaamt Sidani. Dat geldt echter ook voor de opkomende markten. Belangrijk is om de politieke ontwikkelingen goed in de gaten te houden en gediversifieerd te beleggen.


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie