hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Nieuws  /  "Momentum voor frontier markets"

"Momentum voor frontier markets"

Volgens fondsbeheerder Rami Sidani is dit hét moment voor frontier markets. Ze bevinden zich namelijk in de sweet spot.

21 januari 2014 12:00 • Door Chantal Groothengel

Dit is hét moment om in frontier markets te beleggen, vindt Rami Sidani, beheerder van het Schroder ISF Frontier Market Equity Fund. Gevalletje wc-eend? Misschien, maar het kan geen kwaad eens naar zijn argumenten te kijken. 

  • Lees ook het fondsportret "Grensverleggend pionieren"

Volgens Sidani bevinden frontier markten zich momenteel op het punt waar de opkomende markten twintig jaar geleden stonden. Dat betekent dat de landen aan de vooravond staan van een flinke expansie; een snelle groei en uitbreiding van de financiële markten. Die combinatie zorgde in het verleden voor een sterk rendement.

Waarom worden landen eigenlijk als frontier market aangemerkt? Die classificatie heeft niks te maken met het inkomen; in landen in het Midden-Oosten ligt dat bijvoorbeeld op het niveau van de ontwikkelde wereld. De reden dat dergelijke landen niet tot de categorie ‘opkomend’ of ‘ontwikkeld’ kunnen worden gerekend, is dat hun kapitaalmarkten onderontwikkeld zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld restricties voor investeringen in het land. “Het gaat om technische details,” zegt Sidani.

Overigens nemen financials binnen de opkomende markten een belangrijke plaats in (53,2%). Volgens Sidani komt dit doordat overheden in deze landen graag toezicht willen houden op de financiële sector en dat is het gemakkelijkst als de bedrijven publiek verhandeld worden. De expansie van de financiële markten betekent een toename van het aantal IPO’s, ook in andere sectoren.

Geen last van selloff
In tegenstelling tot de opkomende markten zijn de meeste frontier markets niet afhankelijk van buitenlands kapitaal omdat ze niet te maken hebben met tekorten op de balans. Dat betekent dat ze van tapering niets te vrezen hebben. Dat bleek ook tijdens de selloff in EM; frontier markets bleven het afgelopen jaar onaangedaan. Het rendement voor hun voorgangers kwam voor 2013 op -3%, frontier markets leverden 27% op.

In hoeverre profiteren binnenlandse bedrijven eigenlijk van bijvoorbeeld een sterke stijging in het gebruik van smartphones in frontier markets? Sidani ziet veel partnerships ontstaan tussen buitenlandse en binnenlandse bedrijven en daarnaast worden veel investeringen in de landen gedaan. Dat betekent dat de lonen gaan stijgen en dat mensen meer en meer te besteden hebben. 

Precies die ontwikkeling waardoor de productie van internationale bedrijven zich nu verplaatst van het voorheen goedkope China naar goedkopere landen als Bangladesh en Sri Lanka. En dat is waar beleggers nu nog kunnen profiteren van dergelijke groei. Overigens mag Schroders ook 10% beleggen in bedrijven met een grote exposure aan frontier markets, maar op het moment heeft Sidani daarvan geen voorbeeld.

Een van de grote pre’s van frontier markets is de gunstige demografie. De bevolking is jong en groeit snel. Dat betekent dat de landen productiever en efficiënter kunnen zijn dan vergrijsde landen als Japan en Duitsland. “Een echte groeimotor,” vindt Sidani.

Nieuwe status
Zo nu en dan vindt een verschuiving plaats in het frontier market-spectrum. Zo worden  de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar in mei geüpgrade naar de status van emerging market en werd Marokko juist teruggeplaatst naar de frontier-categorie. Een upgrade betekent overigens niet dat Schroders binnen het frontier market-fonds niet meer in de landen belegt; tot 30% van het fonds mag aan “voormalige frontier markten” worden gealloceerd. “Het is niet zo dat met de verandering in status het verhaal voor de landen van de ene op de andere dag niet meer geldig is. Het blijven echte groeilanden,” legt Sidani uit.

In het Midden-Oosten investeert de overheid flink in met name infrastructuur om de afhankelijkheid van olie ter verminderen en de dienstensector te stimuleren. In 2022 vinden in Qatar de wereldkampioenschappen voetbal plaats en uiteraard wordt ook daarin flink geld gestopt. Sidani richt zich dan ook op bedrijven die daar voordeel uit kunnen halen. In Afrika focust hij op de ‘BBC’; Banks, Breweries en Cement. Het continent ziet veel investeringen uit China, waarmee de energiesector wordt geprivatiseerd.

De frontier markten bieden een geweldige diversificatie, laat Sidani zien.  Overigens heeft hij niet de illusie dat frontier markets een wereldwijde crash zoals in 2008 zonder een krasje doorstaan; als alles ten onder gaat, gaan frontier markets mee. Kleine hobbels zijn te overzien doordat de drivers voor groei vooral uit het eigen land komen. Sinds het dieptepunt van de crisis leverden opkomende markten 125% op, terwijl frontier markets bleven steken op 100%. “Er zit nog veel aan te komen,” concludeert Sidani daaruit. 

Politiek risico
Overigens is het belangrijk grondig onderzoek te doen naar de bedrijven alvorens er in te beleggen. Ze zijn namelijk niet altijd even transparant. De vele inefficiënties in de markt bieden mogelijkheden en daar maakt Sidani dankbaar gebruik van. Zo wist het fonds een behoorlijke outperformance te realiseren ten opzichte van de MSCI Frontier Market Index:

Ja, er bestaat een politiek risico in de frontier markets, beaamt Sidani. Dat geldt echter ook voor de opkomende markten. Belangrijk is om de politieke ontwikkelingen goed in de gaten te houden en gediversifieerd te beleggen.


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 20 feb Amerikaanse opmars hernieuwbare energie gaat gewoon door
  • 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee
  • 31 dec De 20 best gelezen verhalen van 2024
  • 26 nov AI betekent enorme push voor zonne- en windenergie
  • 27 aug Belegger, houd rekening met extreem weer!

Onderwerpen

  • Schroders

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Chantal Groothengel Geplaatst op 21 januari 2014 12:00 meer
Bio

Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Recente columns
  1. "Blockbuster fonds vergroot risico"
  2. "High yield zonder default risico"
  3. Volgens Rogers zit u helemaal fout
  4. Skagen: "Goed jaar voor obligaties"
  5. "Momentum voor frontier markets"
Populaire columns

    Meest gelezen

    1. Must Read 11 jun

      Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
    2. Must Read 12 jun

      Must read: Beleggers zitten vol in de markt
    3. Must Read 13 jun

      Must read: alle bommen en granaten

    Assetallocatie

    • Assetallocatie 09 jun

      Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

      Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

    • label connect

      Assetallocatie 05 jun

      De wraak van de thuisspelers

      Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

    • Assetallocatie 05 jun

      Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

      Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

    • label connect

      Assetallocatie 02 jun

      Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

      Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

    • Assetallocatie 02 jun

      Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

      State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

    • Assetallocatie 27 mei

      Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

      Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

    Meer Assetallocatie
    LSEG Lipper Fund Awards
    1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
    2. Contrair en succesvol
    3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
    4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
    IEX Profs

    Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

    en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

     
    © 2025 IEX Profs
    • Contact
    • Adverteren
    • Privacy Settings
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer & Voorwaarden
    • Site feedback
    • Nieuwsbrieven
    • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
    • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
    • IEX Profs is onderdeel van IEX Group