Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

Volgens Rogers zit u helemaal fout

Als we Rogers moeten geloven - en z'n advies opvolgen - spreken we straks Chinees en betalen we onze suiker in renminbi

Het draagt een geel, gestipt strikje en de blik is volledig gericht op het oosten, rara wat is het? 

Hold on to your gold.” Jim Rogers voegde de daad bij het woord want als na zijn presentatie tijdens de Skagen Nieuwjaarsconferentie in het BIMhuis in Amsterdam de tweede vraag over goud wordt gesteld, verschijnt een gouden munt uit de zak van zijn pantalon - die uiteraard omhoog wordt gehouden door een paar bretels met dollarprint.

Ook de welbekende tractoren komen voorbij. We hebben een tractorverkoper in de zaal. Mensen als Greydanus hebben de toekomst, vindt Rogers, want bij koffie hoort nou eenmaal suiker. De prijzen van landbouwproducten móeten wel omhoog. Over centrale bankiers is de goeroe minder te spreken. 

“Alle centrale banken printen zo snel en zo veel mogelijk geld. Het lijkt erop dat dat nog wel een tijdje zo doorgaat. Als mensen in paniek raken door het dichtdraaien van de geldkraan, printen ze wel weer meer. ’t Zijn niet zulke slimme mensen, want anders werkten ze niet voor de overheid.” Uiteindelijk zal de markt er zelf genoeg van krijgen, denkt Rogers. “Dan geloven ze het niet meer.”

Hier moet u zijn
Rogers zelf daarentegen heeft de waarheid in pacht. China heeft de toekomst en dus verhuisde hij naar Singapore – restaurants waar mensen op de grond spugen zijn natuurlijk ook niet alles – en spreken zijn twee dochters vloeiend Mandarijn. Beter opent u zelf ook een renminbi-rekening.

“Ik heb geleerd dat als de overheid ergens besluit veel geld in te stoppen, ik dat ook moet doen,” zegt Rogers. Een hele lijst met investeringsprojecten van de Chinese overheid verschijnt op het projectiescherm, waaronder de spoorwegen en de gezondheidszorg.

“De Chinese markt staat 70% lager dan het hoogste punt ooit. Dat geldt ook voor Japan; het hoogtepunt werd bereikt in 1990 en 24 jaar later staat de beurs 70% lager. Er zijn niet veel plekken waar dat gebeurt.”

Op lange termijn is al het extra geld volgens Rogers slecht voor het land en voor de wereld, maar op het moment kan er flink van worden geprofiteerd. “Japanners kunnen belastingvrij in aandelen beleggen. Dat moet de markt wel een boost geven.”

Hoe gehater, hoe beter
Meestal zou hij het valutarisico afschermen, maar ditmaal doet Rogers het anders. “Er zijn veel shortposities tegen de yen en ik heb geleerd dat  als iedereen aan een kant van de boot gaat staan, jij aan de andere kant moet zijn.”

Datzelfde geldt voor de Russische markt. “Niemand houdt van de Russische markt, niemand houdt van Rusland.” Rogers ziet een verandering in de houding van Poetin. “Hij beseft dat als buitenlandse investeerders geld verdienen, hij dat ook doet.”

Mocht u nog niet genoeg Aziatische beleggingstips hebben, tikt Rogers ook Thailand nog even aan. “Sommige mensen kopen graag als het bloed door de straten stroomt. Dus als je het zo bekijkt is Thailand een koopkans.” Ook Rogers is er niet ongeschonden uitgekomen, geeft hij toe – hoewel dat misschien een beetje een pijnlijke vergelijking is. Hij belegde in het najaar in het Thaise Nok Air, dat zich toen uitbreidde naar Myanmar.

Haal dat goud op
Hebt u het shorten onder de knie, trouwens? Rogers ziet “geweldige kansen” in een aantal bubbels: sociale media en biotechnologie in de VS en daarnaast Europese voetbalclubs. Obligatiemanagers kunnen wel inpakken en van goud blijft u beter nog even weg - hoewel u niet moet verkopen als u het al in uw bezit hebt. Rogers voorziet een flinke prijsstijging (kernwoorden: schulden, crisis), maar wacht nog even af. 

Oh ja, en Nederland kan beter net als Duitsland het goud uit de VS halen. “De VS wil het tot 2020 niet aan Duitsland geven. Ik moest wel even over mijn hoofd krabben. Het goud is al zeventig á tachtig jaar niet gecontroleerd. Als ik Nederland was, zou ik mijn goud thuis brengen. En beter voordat Duitsland het doet.”


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie