Grafiek van Daalder: Chinese vastgoedobligaties door het putje Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Chinese vastgoedproblemen. 14 december 2023 13:00 • Door Lukas Daalder Bron: BlackRock Investment Institute met data van Bloomberg, december 2023. Toelichting: de lijn laat de koersontwikkeling van de Markit iBoxx USD Asia ex-Japan China Real Estate High Yield Total Return Index zien, het rode vlak de maximale verliezen gerekend vanaf de laatste top. Wie op zoek is naar een grafiek die de problemen in de Chinese vastgoedsector weet te vangen: look no further. We kijken naar de koersontwikkeling van de Markit iBoxx USD Asia ex-Japan China Real Estate High Yield Total Return Index (wat ik een beetje een verwarrende naam vind, want ‘China’ lijkt me duidelijk genoeg. Waarom er ook ‘ex-Japan’ of zelfs ‘Asia’ bij staat is wat onduidelijk, maar dat terzijde). De index start in 2006 op een niveau van 100, weet na een valse start in 2008 (-65%!) in de daaropvolgende 15 jaar te verviervoudigden, om vervolgens weer terug te zakken tot een niveau van 68 aan het begin van december dit jaar. Let wel, dit is een obligatie-index, niet een aandelenindex. 500% effectieve rente De expliciete veronderstelling bij obligaties is dat ze op een vaste datum moeten worden afgelost op de nominale waarde waartegen de obligatie is uitgegeven. Zeker als je weet dat een aanzienlijk deel van de obligaties in de onderliggende index binnen twee jaar zal aflopen, zou dat onder normale omstandigheden een bodem onder het koersverloop moeten leggen. Dat deze index in twee-en-half jaar tijd meer dan 80% van haar waarde heeft ingeleverd, geeft, denk ik, duidelijk aan dat de huidige situatie niet echt meer normaal te noemen is. Zo zitten er obligaties in de index die momenteel op 25 cents on the dollar handelen, terwijl ze officieel al over een maand of zes aflopen. Inclusief de toch niet onaanzienlijke couponrente van 9% betekent dit dat de effectieve rente op dergelijke obligaties inmiddels boven de 500% is beland. "Effectieve rente op dergelijke obligaties ligt inmiddels boven de 500%" Het is duidelijk dat dit niet een economisch realistisch renteniveau is, maar een reflectie van het risico dat deze obligatie nooit afbetaald zal worden. Al met al een aardige index om in de gaten te houden of er al wat licht gloort aan de horizon in de wereld van de Chinese vastgoedbedrijven. Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.