Grafiek van Daalder: De balans tussen inflatie en dividend In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: het historische effect van inflatie en dividend op aandelenrendement. 12 januari 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Ik kwam recent een grafiek tegen op een blog waarin de rendementen van de S&P 500 sinds 1872 werden weergegeven. Of eigenlijk waren het vier grafieken: eentje die de jaarlijkse rendementen weergaf en vervolgens drie grafieken die respectievelijk de resultaten van vijf, tien en twintig jaar lieten zien. Het verschil tussen die vier grafieken laat zich raden. De eerste was er een met grote pieken en diepe dalen, maar naarmate de looptijd van de beleggingsperiode werd opgerekt, vlakten de uitschieters af. In de grafiek met de rendementen over een voortschrijdende periode van 20 jaar was er vervolgens geen enkele periode meer waarin een negatief rendement werd behaald. De boodschap was duidelijk: stocks are for the long run. Nou had ik de blog niet goed gelezen en dacht ik dat ik naar de nominale prijsrendementen van de S&P 500 zat te kijken, dus dat vond ik iets te makkelijk. We hebben allemaal gezien hoe hoog de inflatie vorig jaar was, dus hoe zou die grafiek er uit zien als we de negatieve impact van inflatie zouden meenemen? Met de bron in de hand (de befaamde Shiller database) ging ik vervolgens zelf aan de slag. Pas na eindeloos veel klooien en knutselen kwam ik erachter dat ik niet goed gelezen had: de grafieken gaven op zich wel alle reële totale rendementen weer. Maar goed, in mijn zoektocht naar iets wat er eigenlijk al was, kwam ik toch een aardig verband tegen en dat is de grafiek van deze week. Klik op de afbeelding voor een grote versie De rode blokken laten het nominale prijsrendement van de S&P 500 over een periode van tien jaar zien (dus geen rekening houdend met dividend en inflatie), de zwarte lijn hetzelfde maar dan naar het totale rendement en in reële termen. Indirect kun je dus eigenlijk zien in hoeverre dividend (positief voor het rendement) historisch gezien opweegt tegen de inflatie (die per saldo negatief is voor je rendement). Ligt de zwarte lijn hoger, dan biedt dividend meer compensatie dan via inflatie wordt kwijt geraakt, ligt hij eronder dan is het precies andersom. Dividend weegt steeds minder zwaar Interessant is dat dividend in de eerste helft van de weergegeven periode duidelijk zwaarder weegt dan inflatie (in die periode kwam ook nog regelmatig deflatie voor). Vanaf 2000 lijkt er veel meer een evenwicht tussen beide te bestaan. Of dat in de komende tien jaar nog steeds zo zal zijn, moeten we uiteraard nog maar afwachten. Deel via:
Assetallocatie 08:00 Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.
Assetallocatie 13 jan Pictet zet telecom op kopen Pictet AM heeft in januari de modelportefeuille op twee plaatsen gewijzigd. Telecomdiensten gaan van neutraal naar overwogen en vastgoed van onderwogen naar neutraal. Andere sectoren die er in positieve zin uitspringen zijn financials en nutsbedrijven. Regionaal blijven aandelen uit de VS, Zwitserland en emerging markets (exclusief China) favoriet.
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.