Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Column

Dividend duur of niet?

Voor een keertje over op IEX.nl in aanloop naar het Hollandse aandelen seminar 7 mei: Jorik van den Bos over dividendaandelen.

Nu aandelenbeleggers steeds vaker hun heil zoeken in aandelen met een hoog dividendrendement en er ook met regelmaat hoogdividendfondsen op de markt worden gebracht, wordt de vraag steeds vaker gesteld of dividendaandelen niet een beetje duur zijn geworden.

Dat is een valide vraag, hoewel hij op het eerste gezicht misschien vreemd lijkt. Een hoog dividendrendement is immers de uitkomst van dividend gedeeld door koers. Een hoog dividend zou daarom logischerwijs vaker gepaard moeten gaan met een lage waardering.

Ik zie nog genoeg koopjes, maar een deel van de dividendaandelen zijn, op basis van historie en groeiverwachtingen nu redelijk aan de prijs Een aardig voorbeeld uit mijn Kempen Global High Dividend Fund is bijvoorbeeld Southern Co, een groot Amerikaans nutsbedrijf. Zat al jaren in mijn fonds, heeft het ook prima gedaan.

Nuts is zeker
Maar we hebben het een tijdje geleden verkocht toen het dividendrendement naar 4% was gedaald. Historisch gezien is dat aan de onderkant van de bandbreedte, terwijl de koers-winstverhouding tot 17 was opgelopen, een all time high. Zo’n nutsbedrijf is redelijk voorspelbaar, omdat de activiteiten voor een groot deel gereguleerd zijn door de overheid.

Groei, cashflows en pricing power zijn daardoor goed in te schatten. Capaciteit en winstmarges staan vast. Voor ons was het beeld duidelijk. De winstgroei zou de komende jaren marginaal zijn, de waardering was relatief hoog, dividendrendement relatief laag en daardoor is de risico-rendementsverhouding scheef getrokken.

Elk kwartaal lopen we zo door onze portefeuille om te kijken of de aandelen nog aantrekkelijk zijn, niet te duur en hoe de upside en de risico’s zich verhouden. Een portefeuille vergt onderhoud ! Ook onze eigen AEX omvat nog een aantal mooie dividendaandelen. Maandag, op de Hollandse Aandelen Seminar, presenteer ik mijn top 3.

Value trap
Eentje mag u alvast weten: KPN. Dat bedrijf heeft momenteel een verwacht dividendrendement van ruim 10%. Maar het mag duidelijk zijn dat we desondanks weinig lol hebben beleefd aan dat aandeel, de laatste maanden, to say the least. Is KPN een klassieke value trap geworden?

Ik denk het niet, al blijft dat een onzekere afweging die we continu monitoren. Op dit moment hebben we nog steeds vertrouwen in het management, de cashflow ziet er robuust uit. Er is wel angst voor nieuwe toetreders in de telecommarkt, maar als die angst onjuist blijkt, is er plotseling veel upside.

Maar goed, dat dachten we inderdaad in januari ook al. In maart hebben we met de driemaandelijkse herweging van ons fonds wel weer bijgekocht. Opmerkelijk is wel dat sinds dividendbeleggen zo’n vlucht genomen heeft, juist deze aandelen de grootste achterblijvers van het eerste kwartaal zijn geweest.

Het valt nog te bezien of al die nieuwe dividendfondsen in staat zullen zijn alpha te genereren. Want er komt meer bij kijken dan alleen maar “veilige” fondsen te kopen die 3 of 4% dividend uitkeren. Soms moet je aandelen durven oppikken waar ‘iets’ speelt. Juist die calls kunnen het onderscheid maken. Inderdaad, aandelen zoals KPN.

Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Riskmanagement