Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Column

Van de Nifty Fifty naar de Nifty Five

De populariteit van de vijf grootste Amerikaanse technologiebedrijven doet dividendbelegger Jorik van den Bos sterk denken aan de periode van de Nifty Fifty. Ook nu lijkt de waardering van de toppers te hard vooruitgelopen op de verwachte groei.

Beleggen in Amerikaanse aandelen in de jaren 60 en 70 was vrij eenvoudig. De handel werd gedomineerd door circa 50 aandelen die samen de Nifty Fifty vormden. Deze 50 aandelen werden beschouwd als one decision stocks, aandelen die je simpelweg moest hebben en houden. Dat was ook wat veel beleggers deden, wat automatisch tot enorme waarderingen leidden.

Anders dan gedacht pakte een belegging in deze bedrijven niet altijd goed uit. Een verwchte langdurige sterke groei bleek in veel gevallen niet uit te komen. Het op drie na grootste bedrijf, Eastman Kodak, is een schim van wat het ooit was.

Nummer drie, General Motors, is al lang niet meer het grootste autobedrijf ter wereld. Het bedrijf met de grootste marktkapitalisatie in 1970, IBM, is ook niet meer de winstmachine van weleer. Big Blue probeert met cloud services het tij te keren.

Breed mandje

Overigens zou een belegging in de gehele Nifty Fifty helemaal niet zo een slechte beslissing zijn geweest. Volgens Jeremy Siegel betaalden beleggers, gelet op de winstgroei van de jaren erna, een beetje, maar niet al te veel.

Coca-Cola, Philip Morris en een aantal grote farmabedrijven hebben hun status wel waargemaakt. Wie alle 50 aandelen al die jaren had weten vast te houden, werd uiteindelijk beloond, vooral omdat het een belegging was in een breed mandje aandelen.

Inmiddels hebben de Nifty Fifty plaatsgemaakt voor de Nifty Five. Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Facebook, of Meta zoals dat bedrijf nu heet, zijn de populairste aandelen van dit moment.

Kwart van de index

Voor het eerst sinds 1969, mijn geboortejaar, kent de S&P 500 een concentratie die gelijk is aan toen. De Nifty Five is samen goed voor maar liefst een kwart van de S&P. Hun gewicht is echt enorm.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De recordstanden op Wall Street zijn vooral te danken aan deze vijf populairste bedrijven. Zij trokken de kar. Neem de Nasdaq. Die staat dit jaar ruim 20% in de plus. Zonder de vijf Big Tech-bedrijven zou deze index niet meer dan 10% zijn gestegen.

Ook nu verwachten beleggers dat deze vijf populairste bedrijven wel zullen blijven doorgroeien. Ik denk daar anders over. Sterker, ik durf er heel veel op in te zetten dat enkele van deze vijf bedrijven over tien jaar niet langer tot de grootste bedrijven ter wereld zullen behoren.

Welk van deze bedrijven precies afvallen, kan ik niet te zeggen, maar de geschiedenis laat zien dat de grootste bedrijven op termijn niet de grootste blijven.

Koopargumenten

Natuurlijk begrijp ik wel waarom veel beleggers kiezen voor deze vijf bedrijven. De balansen zijn ijzersterk, de groei is meer dan stevig. Op basis van koerswinstverhouding zijn deze bedrijven ook niet bizar duur.

Voor Apple wordt nu 30 maal de winst van 2022 betaald. Dat is niet exorbitant. Wel denk ik dat het voor Apple steeds lastiger wordt deze groei vast te houden. Er zijn wel meer bedrijven die goede telefoons produceren. Ofwel, er is al veel goed nieuws ingeprijsd.

De Nifty Five heeft sterk geprofiteerd van de komst van corona en de lockdowns. Amazon kreeg met de versnelling van e-commerce een extra boost. Vergaderen doen we met Teams van Microsoft. We zijnmeer gaan zoeken via Google.

Een gewaarschuwd mens

Maar ooit zal er een einde komen aan deze pandemie. Dan zullen beleggers hun aandacht verleggen naar andere bedrijven. Wat ook negatief kan uitwerken op de beurswaarde van juist deze populairste bedrijven, is de gestegen inflatie, die vervolgens tot hogere rentes kan leiden.

Een hogere disconteringsvoet is voor deze bedrijven, gezien de lange duratie van hun kasstromen, slecht nieuws. Een stijging van de rente maakt andere beleggingen, zoals bijvoorbeeld in banken, juist aantrekkelijker.

Ik waarschuw niet voor een melt down van Big tech, want die bedrijven hebben meer dan voldoende cash op de balans om tegenwind op te vangen.

Maar ik ben wel bang dat veel beleggers niet beseffen dat een belegging in de S&P 500 niet de spreiding geeft die het in het verleden bood. De momenten dat indices zo geconcentreerd zijn zoals nu houden nooit lang aan. Toch iets om rekening mee te houden. Een gewaarschuwd mens telt voor vijf.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen