Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Column

Mr. Dividend neemt afscheid

Na 28 jaar beleggen, waarvan de laatste 22 jaar alleen in dividendaandelen, gaat Jorik van den Bos op zoek naar een nieuw avontuur. Wat dat wordt? “Minder met getallen, meer met mensen.” Dit is zijn afscheidscolumn.

“Mijn belangrijkste drijfveer is nieuwsgierigheid. Dat heeft mij veel gebracht. Ik kon mij hierdoor vol in elk verhaal, in alle nieuwe ontwikkelingen, maar ook in mensen, nieuw en bestaand, storten.

Toch begon ik langzaam te merken dat een nieuwe beleggingscase mij niet meer dezelfde energie bracht als daarvoor. Het enthousiasme werd minder. Daarbij speelde mee dat het dividendteam van Kempen een moeilijk 2020 beleefde. Het eerste kwartaal van het coronajaar boekten we het slechtste resultaat ooit. Voor mij als een extern gericht persoon vielen de lockdowns bovendien zwaar. Gelukkig wisten we door hard werken en veel communiceren alle klanten aan boord te houden.

In 2021 werden deze klanten voor hun loyaliteit beloond. In dat jaar boekten we met ruim 30% een van de beste jaarrendementen ooit. Het dividendschip kwam weer in rustiger vaarwater terecht. In 2021 nam ik, na heel lang samengewerkt te hebben, afscheid van twee mensen in mijn team: Joost de Graaf ging naar het creditteam van Kempen. Dimitri Willems werd gebeld door een externe partij voor een kans die hij niet kon weigeren. Gelukkig wisten we drie nieuwe talentvolle mensen aan te trekken, onder wie Reineke Davidsz die inmiddels ook columns voor IEXProfs schrijft.

Tijd voor zelfreflectie

De versterking van het team gaf mij de mogelijkheid om in de zomer van 2021 wat meer afstand te nemen en ruimte te creëren voor zelfreflectie. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Maar om echt goed te kunnen onderzoeken wat ik nog wil bereiken, heb ik eind 2021 besloten om het team te verlaten. Zolang ik verantwoordelijkheid voelde voor het team en de klanten vond ik het lastig om aan andere dingen te denken.

Inmiddels heeft Joris Franssen het stokje van mij overgenomen. Hij zal anders leidinggeven dan ik, maar wat hij meeneemt, is dat ieder teamlid in zijn kracht wordt gezet. Dat is, denk ik, een belangrijke reden van het succes van het dividendteam. Ik heb daar altijd hard aan gewerkt.

Ik ben er trots op dat geen enkele klant de leiderschapswisseling heeft aangegrepen om zijn positie te verkopen. We zijn beloond voor onze oprechtheid en transparantie, maar ook door een goed verhaal te vertellen. Ik was al die jaren weliswaar het gezicht naar buiten toe, maar de fondsprestaties waren het gevolg van een teambenadering en een helder beleggingsproces.

Stoppen met beleggen

Wie ik ben, weet ik nog altijd niet. Wat ik kan, ben ik ook aan het onderzoeken. Maar wat ik wil, is iets duidelijker. Mijn kennis, netwerk en affiniteit liggen in de financiële wereld. Dat wil niet zeggen dat ik ergens anders een dividendfonds zal starten. Ik zie mezelf niet meer als de beheerder van een aandelenportefeuille. Mijn motto voor de komende tijd is: minder met getallen, meer met mensen.

“Ik zie mezelf niet meer als de beheerder van een aandelenportefeuille”

Ik heb inmiddels wel ja gezegd om actief te worden voor de Stichting Financiële en Economische Educatie Nederland (FEEN) om gastlessen te verzorgen op middelbare scholen. Met jonge mensen praten over beleggen en hen verder helpen, vind ik leuk. Nou ja, het is een hele uitdaging om een hele klas pubers enthousiast te krijgen. Een paar leerlingen deden mee, een heleboel een stuk minder. Maar als er iets blijft hangen, dan is het al geslaagd. Zoals? De ouderen hebben weliswaar geld, maar jullie, de jeugd, hebben de tijd.”

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie