Na het voor dividendbeleggers dramatische jaar 2020 is de beurs 2021 goed begonnen. De lange verwachte grote rotatie is er eindelijk gekomen. Lange tijd was een deel van de markt geprijsd voor perfectie en een deel voor depressie.
Door de komst van het coronavirus is het waarderingsverschil flink opgelopen. Toch waren er genoeg redenen om te verwachten dat dit extreme verschil kleiner zou worden. Het wachten was op de trigger voor een rotatie.
Wij dachten dat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen die trigger zou kunnen zijn. Immers, het waarderingsverschil tussen groei- en waarde-aandelen was vooral zo groot vanwege de onzekerheid onder beleggers.
Beleggers waren bereid forse premies te betalen voor bedrijven met sterke vooruitzichten, zoals de Big-techbedrijven. Juist over de sectoren energie en banken was bezorgdheid. Ondanks een aantrekkelijke waardering werden deze sectoren toch verkocht.
Beste maand ooit
Maar de Amerikaanse verkiezingen bleken niet de trigger te zijn. Die trigger was de goedkeuring van het Pfizer-BioNtech vaccin op 9 november 2020. Het leidde tot de grootste waarde-aandelenrally in tientallen jaren. November was onze beste maand sinds het begin van onze strategie in 2000.
Echt bizar. Ons wereldwijde dividendaandelenfonds vloog met 14% omhoog. Ten opzichte van de brede MSCI World deed het fonds het 4% beter, als een ingedrukte veer die terugspringt. Een verdere rotatie zal positief uitpakken voor dividendaandelen.
Desondanks was 2020 een buitengewoon slecht jaar voor ons wereldwijde dividendaandelenfonds. Het fonds deed het slechter dan de MSCI World. Dividend was in 2020 de slechtst presterende beleggingsfactor.
Ten opzichte van de dividendindex hebben we het relatief beter gedaan, dus we konden nog iets van waarde toevoegen.
Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de komst van een goed werkend vaccin voor veel beleggers de trigger was om te draaien. Door het vaccin verscheen er licht aan het einde van de tunnel. Dat licht scheen sterker naarmate meer vaccins verschenen.
Speculatieve bubbel
Waar staan we nu begin 2021? De vooruitzichten voor dividendaandelen zijn flink verbeterd. Europese banken gaan hopelijk weer dividend uitkeren. De olieprijs is opgelopen en dat helpt oliebedrijven.
Er is weer perspectief. Dat was vorig jaar lange tijd weg. Ik verwacht in ieder geval geen einde aan deze rotatie. Het waarderingsverschil tussen groei en waarde is nog steeds heel groot.
We verkeren in de speculatieve fase van de bullmarkt die sinds 2009 aan de gang is. Jeremy Grantham van GMO zegt nooit een grotere bubbel te hebben meegemaakt. Zijn publicatie, getiteld waiting for the last dance, is een aanrader.
"Tesla is inmiddels 1,5 miljoen dollar per verkochte auto waard. Voor GM is dat 9.000 dollar per auto"
Een duidelijk exces is de koersvorming van Tesla. Er wordt niet langer naar fundamenten gekeken. De koersstijging heeft een zelfversterkend effect. Tesla geeft moeiteloos voor vijf miljard dollar aandelen uit. Op basis van de beurswaarde leidt dat amper tot verwatering.
Tesla is inmiddels 1,5 miljoen dollar per verkochte auto waard. Voor GM is dat 9.000 dollar per auto. De koers van Tesla gaat nog maar een kant op, terwijl het in het laatste kwartaal meer auto’s maakte dan het verkocht.
Onderwijl zit de concurrentie niet stil. Zo zijn er zijn nog meer voorbeelden van speculatie. Mensen beleggen weer met geleend geld. En er gaan steeds meer bedrijven naar de beurs.

Dividendsteun
Een overgewaardeerde bullmarkt kan heel lang duren, maar de speculatieve fase duurt vaak kort. Grote techbedrijven worden inmiddels door overheden aangeklaagd en aangepakt.
Met de komst van Biden wordt dat alleen maar meer. Er is een tegenbeweging vanuit overheden om de grote macht van Big Tech - en daarmee ook hun winstgroei - te beperken. De Chinese regering gaat nog een stap verder. De IPO van Ant financial is tegengehouden. Waar is Jack Ma?
Daarnaast zijn (tech)bedrijven zo groot geworden dat ze op elkaars terrein komen. Apple wil nu ook met een elektrische auto komen. Dat is weer een extra concurrent erbij voor Tesla.
"Een overgewaardeerde bullmarkt kan heel lang duren, maar de speculatieve fase duurt vaak kort"
Ik kan makkelijk een scenario verzinnen waarbij de speculatieve bubbel explodeert. Het is onduidelijk wat dit met dividendaandelen zou doen. Tijdens het leeglopen van de internetbubbel in 2001 ging onze dividendportefeuille omhoog.
Dat is natuurlijk geen garantie dat dit nogmaals gebeurt. Feit is wel dat onze wereldwijde dividendportefeuille relatief laag is gewaardeerd met een koerswinstverhouding van circa twaalf op basis van de verwachte winsten van komend jaar.
De wereldwijde portefeuille keert dit jaar naar verwachting een dividend uit van 4,5%. Ook dat geeft steun.