Column

Rendement van 27% is niet genoeg

GO Capital kan het nog en boekte fraai rendement in de eerste drie jaar van hun nieuwe fonds. Niet genoeg, helaas.

De tijd vliegt. Het is inmiddels al weer iets meer dan drie jaar geleden dat de heren van GO capital hun tweede fonds startten. Ik schreef daar destijds een column over. Ik verwachtte dat zij ook met hun tweede fonds, European Opportunities, de MSCI Europe (Europese aandelenindex) zouden verslaan. Om dat wat kracht bij te zetten nodigde ik IEXProfs-lezers uit met mij een weddenschap aan te gaan, als zij daar anders over dachten.

Vier mensen reageerden op die uitdaging, waarvan er drie de weddenschap aan wilden gaan. Een van die drie was overtuigd dat hij zou winnen. Een ander wenste de heren van GO Capital het beste, maar vond het leuk de weddenschap aan te gaan. Een derde schatte zijn kansen 50-50 in.

Het fonds heeft in de eerste drie jaar een winst behaald van +27% (totaal rendement, na aftrek van kosten). Achteraf gezien is het altijd makkelijk praten, maar gegeven de positieve markten hadden de heren meer rendement gemaakt als ze meer netto marktrisico hadden genomen. De gemiddelde nettolong-positie van het fonds was 53%.

Het fonds kent in 2012 overigens een hele goede start, zowel in absolute als in relatieve zin. Op het moment van schrijven staat het fonds op een winst van +15% sinds 1 januari van dit jaar. Dat rendement is niet behaald door marktrisico te nemen, want de gemiddelde nettolong-positie van het fonds ligt dit jaar tot op heden op -5%!

Proost!
Die 27% rendement die de fondsmanagers met het fonds gehaald hebben, is niet genoeg voor mij om de weddenschap te winnen, want het fonds bleef achter bij de MSCI Europe Index. Ik heb de reagerende lezers inmiddels bericht dat de fles champagne, de afgesproken tegenprestatie, naar hen onderweg is. Proost!


Mark Baak is directeur bij Privium Fund Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie