Column

Diversificatie & optimalisatie

Kies voor diversificatie managed futures en global macro-fondsen. Voor portefeuille-optimalisatie long-short equity.

Mark Baak was een van de deelnemers van de hedgefundconferentie GAIM. Voor IEXProfs heeft hij de meest opvallende zaken opgeschreven.


Alexander Ineichen* was een van de sprekers op de hedgefundconferentie GAIM. De aanwezige investeerders kregen een helder overzicht gepresenteerd. Voordat hij zich richt op hedgefundstrategieën bespreekt hij kort aandelen en obligaties. Zijn meest interessante slide gaat over obligaties. Hij wijst op de voorkeur die toezichthouders momenteel hebben voor obligatiebeleggingen. Volgens hem omdat het collectieve geheugen niet ver genoeg teruggaat voor de bond-bear market . Hij wijst op de periode 1940-1988.

Wie in 1940 zijn geld belegde in obligaties stond, gecorrigeerd voor inflatie, pas 48 jaar (!) later op winst. De reden was de tussentijds sterk stijgende rente. Ineichen bespreekt vervolgens een aantal hedgefundstrategieën en hun toepasbaarheid. De eerste is managed futures, ook wel CTA’s genoemd, waarvan het Nederlandse fonds Transtrend, onderdeel van Robeco, een bekend voorbeeld is.

Deze strategie behaalde tijdens 90% van de correcties op de aandelenbeurs een positief resultaat. Het is daarmee de hedgefundstrategie die de beste diversificatie biedt. Global macro, waarvan het Brevan Howard fonds een goed voorbeeld is, behaalde tijdens 67% van de dalingen op de aandelenbeurzen een positief resultaat. Global macro hedgefunds zijn bovendien veel minder risicovol dan aandelen. De grootste daling op de aandelenbeurs was ruim twee keer zo groot als de grootste daling van alle drie de global macro indices.

Optimalisatie
Een strategie die je niet moet hebben voor de diversificatie ten opzichte van aandelen is long-short equity. De correlatie tussen aandelen en long-short is daarvoor te hoog. Maar long-short equity-fondsen zijn wel een goed alternatief voor beleggen in aandelen. Het risico van long-short equity ligt namelijk veel lager dan bij beleggingen in aandelen. Het rendement ligt ook bijna altijd hoger, zeker in perioden van lage rendementen op aandelen.

Ineichen kijkt daarvoor naar periodes van vijf jaar en corrigeert de rendementen voor inflatie. In 90% van de periodes behaalden long-short equity-fondsen een hoger rendement dan aandelen.Hij maakte daarmee grafisch en cijfermatig inzichtelijk** wat de meeste hedgefundinvesteerders beamen, getuige de presentaties van de aanwezige pensioenfondsen en verzekeraars: voor diversificatie ten opzichte van aandelen, binnen de totale portefeuille, werken managed futures en global macro-fondsen het best. Voor optimalisatie binnen de aandelenportefeuille is het verstandig om long only-aandelen(fondsen) te vervangen door long-short equity-fondsen.

* Alexander Ineichen is de oprichter van Ineichen Research and Management. De website is: http://www.ineichen-rm.com/
**De volledige presentatie is in mijn bezit voor geïnteresseerden.


Mark Baak is directeur bij Privium Fund Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie