Private markets blijven populair bij instituten Private markets blijven erg populair bij institutionele beleggers, zo blijkt uit een onderzoek van bfinance. Maar de voorsprong op 'gewone' aandelen en obligaties neemt wel af. 21 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers waren het laatste jaar vooral geïnteresseerd in private markets. Dat is alles wat buiten de beurs om gebeurt, van private equity tot private debt. 48% van de nieuwe mandaten ging in de 12 maanden tussen 30 september 2022 en 30 september 2023 naar vermogensbeheerders op het gebied van private markets. Bij aandelen is dat 21%, obligaties 20% en “diversifying strategies” 10%. bfinance Dat klink veel, maar het is in werkelijkheid een grote daling ten opzichte van een jaar eerder toen private markets nog 61% van de taart uitmaakten. Aandelen en obligaties halen wat dat betreft in. Dat blijkt uit een onderzoek van bfinance, een consultant van institutionele beleggers. Minder kapitaal De totale kapitaalstroom van institutionele beleggers naar vermogensbeheerders vertraagden in die 12 maanden flink, vermoedelijk vanwege het zware beursjaar 2022 en de moeilijke economische situatie. Qua fondsenwerving zou 2023 wel eens het zwakste jaar kunnen worden in tenminste vijf jaar. Binnen de private markets was private debt de dominante factor. Equity Bij aandelenmandaten zochten institutionele beleggers vooral naar aanbiedingen op het gebied van global equity (48%), ofwel beursgenoteerde aandelen uit grote industrielanden. Emerging markets waren met 24% ook redelijk populair. De grootste stijging (van 0% naar 14%) zat bij beursgenoteerd vastgoed, maar dat had te maken met het compleet wegvallen van dit segment het jaar ervoor. Fixed income Bij de obligaties was er een grote stijging van de mandaten voor investment grade vastrentende waarden (inclusief staatsobligaties). Binnen fixed income ging ruim 50% van de nieuwe mandaten naar dit marktsegment. Emerging markets debt kelderde daarentegen van 46% naar 5%, terwijl het percentage bij high yield terugliep van 38% naar 18%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.