Nieuws

Private markets blijven populair bij instituten

Private markets blijven erg populair bij institutionele beleggers, zo blijkt uit een onderzoek van bfinance. Maar de voorsprong op 'gewone' aandelen en obligaties neemt wel af.

Pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers waren het laatste jaar vooral geïnteresseerd in private markets. Dat is alles wat buiten de beurs om gebeurt, van private equity tot private debt.

48% van de nieuwe mandaten ging in de 12 maanden tussen 30 september 2022 en 30 september 2023 naar vermogensbeheerders op het gebied van private markets. Bij aandelen is dat 21%, obligaties 20% en “diversifying strategies” 10%.

bfinance

Dat klink veel, maar het is in werkelijkheid een grote daling ten opzichte van een jaar eerder toen private markets nog 61% van de taart uitmaakten. Aandelen en obligaties halen wat dat betreft in.

Dat blijkt uit een onderzoek van bfinance, een consultant van institutionele beleggers.

Minder kapitaal

De totale kapitaalstroom van institutionele beleggers naar vermogensbeheerders vertraagden in die 12 maanden flink, vermoedelijk vanwege het zware beursjaar 2022 en de moeilijke economische situatie.

Qua fondsenwerving zou 2023 wel eens het zwakste jaar kunnen worden in  tenminste vijf jaar. Binnen de private markets was private debt de dominante factor. 

Equity

Bij aandelenmandaten zochten institutionele beleggers vooral naar aanbiedingen op het gebied van global equity (48%), ofwel beursgenoteerde aandelen uit grote industrielanden.

Emerging markets waren met 24% ook redelijk populair. De grootste stijging (van 0% naar 14%) zat bij beursgenoteerd vastgoed, maar dat had te maken met het compleet wegvallen van dit segment het jaar ervoor. 

Fixed income

Bij de obligaties was er een grote stijging van de mandaten voor investment grade vastrentende waarden (inclusief staatsobligaties). Binnen fixed income ging ruim 50% van de nieuwe mandaten naar dit marktsegment.

Emerging markets debt kelderde daarentegen van 46% naar 5%, terwijl het percentage bij high yield terugliep van 38% naar 18%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen