Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trading financiële informatie aan derden aan.

Column

Meme-aandelen zijn een nachtmerrie voor professionele beleggers

Het zijn harde tijden voor professionele beleggers die grondig hun huiswerk doen maar door de populariteit van meme-aandelen onder particuliere beleggers tóch tegen hoge verliezen aanlopen.

Een stap terug in de tijd, we schrijven begin 2021. Op Wall Street dook een nieuw fenomeen op: meme-aandelen. Weet u het nog? Amerikaanse particuliere beleggers verzamelden zich op platforms als Reddit's Wallstreetbets om specifieke aandelen te selecteren waar professionele beleggers als hedge funds shortposities op hadden ingenomen. We noemen een GameStop en AMC als bekendste voorbeelden.

Meme-aandelen in de herhaling

Fast forward naar vandaag: dat fenomeen is opnieuw zichtbaar in de VS. Koersen van aandelen als Tupperware, Nikola en Yellow – bedrijven die failliet zijn verklaard, dan wel zich op randje van een faillissement bevinden – schoten omhoog. Tupperware van een paar kwartjes tot $4,75, Nikola van $0,40 tot $2,50 en Yellow van $0,60 naar $3,50.

Die extreme stijgingen werden louterweg veroorzaakt door een grote groep particuliere beleggers, elkaar aansporend op fora zoals Wallstreetbets, om deze aandelen en masse te kopen. De financiële slagkracht van de massa is kennelijk genoeg om dergelijke aandelen in korte tijd explosief te laten stijgen. Zo hard dat hedge funds met shortposities noodgedwongen die posities terugdraaien, oftewel een short squeeze.

Het gaat om aandelen die om verschillende redenen waren verworden tot pennystock en in korte tijd weer een veelvoud waard blijken. Aandelen ook om op fundamentele redenen links te laten liggen, danwel shortposities in te hebben. Althans, hedge funds zitten bij bovengenoemde aandelen op fundamentele gronden short. Zitten, of soms al záten.

Third Point haakt af

De op Wall Street uiterst bekende Dan Loeb met zijn Third Point hedge fund gooit de handdoek qua short selling zelfs voor een groot deel in de ring. De hedgefund-manager liet in zijn Investor Letter aan investeerders weten dat fundamentele analyse van aandelen (om te shorten) het in toenemende mate aflegt tegen het financiële geweld van de meme-crowd.

Er is genoeg aanleiding het beleggingsbeleid hierop aan te passen: er wordt niet langer stevig ingezet op individuele namen om shortposities in te nemen, maar gekozen voor een mandje van zwakke aandelen. Daar bovenop zal, als er nog een enkele shortpositie in een aandeel wordt ingenomen, de omvang beperkt worden gehouden.

Einde hype?

Het is nogal wat wanneer invloedrijke spelers als hedge funds noodgedwongen hun beleggingsstrategie moeten aanpassen. Tegelijkertijd geldt wel dat dit allicht dé manier is om ook weer een einde te maken aan het fenomeen meme-aandelen.

Immers, een wezenlijk onderdeel van het spel van de ‘Reddit pundits’ is om shortzittende partijen te dwingen hun posities te sluiten tegen veel hogere koersen. De massa heeft kennelijk genoeg financiële slagkracht om dit te bewerkstelligen. Als er echter nauwelijks meer grote shortposities in wankelende aandelen uitstaan, valt er ook niets meer te short-squeezen.

Gevaarlijk spelletje

Voor serieuze beleggers geldt dat het uiterst onverstandig is aan dit spel mee te doen. De rendementen op korte termijn kunnen weliswaar hoog zijn, maar dat geldt ook voor de risico’s. Met serieus beleggen heeft een en ander uiteraard niets van doen. De laatste kopers blijven veelal zitten met vrijwel waardeloze aandelen, aangeschaft op fundamenteel onverantwoord hoge koersen. Proberen te timen om tijdig het zinkende schip te verlaten, dat is maar weinigen gegeven.

En bedenk hierbij wel: professionele partijen, die shortposities innemen, hebben hun huiswerk gezien de hoge risico's die hiermee gepaard gaan (de theoretische verliezen zijn immers oneindig) met shorten bijzonder grondig gedaan.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Assetallocatie