Grafiek van Daalder: Chinese vastgoedobligaties door het putje Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Chinese vastgoedproblemen. 14 december 2023 13:00 • Door Lukas Daalder Bron: BlackRock Investment Institute met data van Bloomberg, december 2023. Toelichting: de lijn laat de koersontwikkeling van de Markit iBoxx USD Asia ex-Japan China Real Estate High Yield Total Return Index zien, het rode vlak de maximale verliezen gerekend vanaf de laatste top. Wie op zoek is naar een grafiek die de problemen in de Chinese vastgoedsector weet te vangen: look no further. We kijken naar de koersontwikkeling van de Markit iBoxx USD Asia ex-Japan China Real Estate High Yield Total Return Index (wat ik een beetje een verwarrende naam vind, want ‘China’ lijkt me duidelijk genoeg. Waarom er ook ‘ex-Japan’ of zelfs ‘Asia’ bij staat is wat onduidelijk, maar dat terzijde). De index start in 2006 op een niveau van 100, weet na een valse start in 2008 (-65%!) in de daaropvolgende 15 jaar te verviervoudigden, om vervolgens weer terug te zakken tot een niveau van 68 aan het begin van december dit jaar. Let wel, dit is een obligatie-index, niet een aandelenindex. 500% effectieve rente De expliciete veronderstelling bij obligaties is dat ze op een vaste datum moeten worden afgelost op de nominale waarde waartegen de obligatie is uitgegeven. Zeker als je weet dat een aanzienlijk deel van de obligaties in de onderliggende index binnen twee jaar zal aflopen, zou dat onder normale omstandigheden een bodem onder het koersverloop moeten leggen. Dat deze index in twee-en-half jaar tijd meer dan 80% van haar waarde heeft ingeleverd, geeft, denk ik, duidelijk aan dat de huidige situatie niet echt meer normaal te noemen is. Zo zitten er obligaties in de index die momenteel op 25 cents on the dollar handelen, terwijl ze officieel al over een maand of zes aflopen. Inclusief de toch niet onaanzienlijke couponrente van 9% betekent dit dat de effectieve rente op dergelijke obligaties inmiddels boven de 500% is beland. "Effectieve rente op dergelijke obligaties ligt inmiddels boven de 500%" Het is duidelijk dat dit niet een economisch realistisch renteniveau is, maar een reflectie van het risico dat deze obligatie nooit afbetaald zal worden. Al met al een aardige index om in de gaten te houden of er al wat licht gloort aan de horizon in de wereld van de Chinese vastgoedbedrijven. Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.