Grafiek van Daalder: Ook min vol-strategie blijkt niet de heilige graal Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht verdient. Deze week: Het succes en de zware terugval van min vol-aandelen. 15 februari 2024 13:00 • Door Lukas Daalder There and back again, zo zou je de grafiek van vandaag kunnen noemen. We kijken naar de relatieve performance van de MSCI World Min Vol Total Return index in dollars ten opzichte van de ‘gewone’ MSCI World Total Return index in dollars. Min vol is hierbij de aanduiding van aandelen die minder volatiel zijn, waarmee het een onderdeel vormt van wat in de beleggingswereld factorbeleggen is gaan heten. Uit historisch onderzoek blijkt namelijk dat aandelen die minder volatiel zijn een betere risicorendementsverhouding opleveren dan gewone aandelen. Zelfde rendemement, minder risico De grafiek laat zien dat vanaf 2000, de piek van de internetbubbel, tot aan 2016, min vol een opmerkelijke outperformance heeft neergezet. De daling die daarna volgde was echter voldoende om alle winst weer in te leveren ten opzichte van de brede MSCI. Of je in juni 1988 (het begin van de min vol reeks van MSCI) nou in de ‘gewone’ world index of in de min vol world index had belegd, in beide gevallen was je jaarlijkse rendement 7,6% geweest. Overigens zal de gemiddelde min voller daar heel tevreden mee zijn, want het resultaat werd bereikt met een veel lagere volatiliteit, iets wat de meeste beleggers graag zien. Er zit echter een maar aan: je kon in 1988 helemaal niet in een min vol-strategie beleggen. MSCI heeft de min vol index met terugwerkende kracht samengesteld, dus we kijken naar een theoretisch verloop. Sterker nog, de eerste min vol producten werden pas in 2006/2007 gelanceerd, terwijl de strategie pas in de jaren daarna bekend werd bij de meeste beleggers. Onder water Zoals de grafiek laat zien, staat de rode lijn momenteel sterk onder de niveaus van de periode 2007-2017, dus of er veel beleggers rondlopen die echt tevreden zijn met het behaalde resultaat, dat kan je je afvragen. Overigens zegt dit uiteraard niets over de toekomstige resultaten en het kan best zijn dat er andere min vol indices zijn die een betere performance hebben geboekt. Het laat in elk geval zien dat ook min vol geen heilige graal is: there is no free lunch. Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.