Grafiek van Daalder: Hoezo is de gasprijs laag! In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Het verschillende energieverbruik van Europese huishoudens. 19 januari 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Klik op de afbeelding voor een grote versie Bron: BlackRock Investment Institute met data van de Financial Times, januari 2023. De grafiek van deze week is er eigenlijk eentje van de jaaroverzichten van 2022. Toch zijn de cijfers wat mij betreft interessant genoeg om nog even te bespreken. Je ziet met welke energiebronnen huizen in verschillende Europese landen verwarmd worden. Weliswaar is de verwarming van huizen iets anders dan het totale energieverbruik van een land, maar ik vind het desondanks aardig om te zien hoe divers Europa nog steeds in elkaar steekt, en dus ook hoe de huidige energiecrisis door huishoudens in heel Europa anders wordt ervaren. Vooral de landen die sterk afhankelijk zijn van gas zitten in de hoek waar de klappen vallen. Nederland en het VK dus. Of moet ik zeggen, zaten in de hoek waar de klappen vallen? De Europese gasprijs zit inmiddels onder de 60 euro per megawattuur, wat gerekend vanaf de intraday top van 340 euro, augustus vorig jaar een daling van ruim 80% betekent. "Vooral de landen die sterk afhankelijk zijn van gas zitten in de hoek waar de klappen vallen. Nederland en het VK dus" Gasprijs verdrievoudigd “Wat nou inflatie, er is sprake van deflatie!” roept gelijk de goegemeente. Dat klopt als je rekent vanaf de top, maar belangrijker is dat die 60 euro nog steeds een verdrievoudiging van de prijs is ten opzichte van het langeretermijngemiddelde van 20 euro over de periode 2010-2020. De inflatoire impact mag dan wel wegvallen (omdat die kijkt naar de verandering ten opzichte van slechts een jaar geleden), maar de economische pijn van die verdrievoudiging van de prijs blijven we nog wel even voelen. Voor meer informatie over dit onderwerp kan ik je uiteraard ook de Daalder Denkt Hardop van deze week adviseren! Lees ook: De Europese energiecrisis is volgens T. Rowe Price pas net begonnen. Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.