Grafiek van Daalder: Dit was mijn laatste. Tot ziens! Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelde elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht verdient. Deze week presenteert hij zijn laatste: 150 jaar Amerikaanse aandelen. Ofwel, beleggen met een lange adem loont. 3 maart 2024 10:00 • Door Lukas Daalder Mocht u het nog niet gehoord hebben, dan bij deze een officiële mededeling: ik stop ermee. Eind januari heb ik mijn ontslag aangeboden bij BlackRock, heb ik mijn vertrek als columnist bij het Financieele Dagblad aangekondigd, ben ik gestopt met mijn podcast en rond ik - met deze laatste grafiek - ook mijn wekelijkse bijdrage aan IEX Profsaf. Anders dan dat ik de komende drie maanden even helemaal niets met economie en financiële markten van doen wil hebben, heb geen concrete toekomstplannen. Ik duik op een gegeven moment wel weer ergens op, vermoed ik zo, maar of dat nog in de financiële sector zal zijn, vraag ik mij op dit nog wel af. Gewoon even rust en daarna wat anders. Aan zo’n besluit moet je wel een beetje een goede uitsmijter koppelen en dat is de klassieker hierboven. De grafiek laat het verloop van de totale reële rendementen zien die je de afgelopen 150 jaar in Amerikaanse aandelen had kunnen behalen. De as is logaritmisch, en dat houdt in dat een stijging van 100 naar 110 visueel er precies hetzelfde uitziet als een stijging va 1000 naar 1100. Daarnaast geven de lichtgrijze vlakken de periodes van Amerikaanse recessies weer, de donkergrijze vlakken de tijden van oorlog waarbij de VS betrokken was en staan er ook nog een aantal andere specifieke gebeurtenissen weergegeven. Zoals de Knickerbocker crisis van 1907 – wie kent hem nog…? Geduld loont De boodschap van de grafiek is, denk ik, wel duidelijk. Ondanks ettelijke recessies, meerdere (wereld)oorlogen en allerlei verschillende zeepbellen (dotcom, Amerikaanse huizenmarkt) en crises (OPEC-crisis, de koude oorlog, 9-11, covid) hebben beleggers met een lange adem altijd wel een aardig rendement behaald. Maar je dan moest je natuurlijk niet in paniek raken op het moment dat de beurs met 50% kelderde en soms (zoals in de periode 1930-1940) moest de belegger ook behoorlijk wat geduld hebben, maar toch. Ik ben heel benieuwd hoe deze grafiek er over 150 jaar uit zal zien. Groet, Lukas Deel via:
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.
Assetallocatie 27 mei Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.