Grafiek van Daalder: We naderen alweer de top van de beurs In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: meeste grote beurzen staan alweer bijna op een all time high. 26 januari 2023 10:30 • Door Lukas Daalder Een beetje een vreemde vraag wellicht, maar hoeveel grote aandelenindices handelen momenteel op of rond hun all time high? De vraag klinkt zo vreemd, omdat aandelen in 2022 uiteraard behoorlijk hebben ingeleverd, dus is dit nou wel het moment om daar over te beginnen? Bron: BlackRock Investment Institute met data van Bloomberg, 24 januari 2023 Juist daarom is het interessant, want het werpt weer eens een ander licht op die zware correctie van afgelopen jaar. Bovenstaande grafiek geeft antwoord op de vraag. Ik kijk hierbij alleen naar de grote, internationale beurzen in landen met een relatief stabiele wisselkoers: dat de beurzen van Argentinië of Turkije wellicht op een all-time high staan, geloof ik verder wel. Je ziet hierbij per land twee balken: de rode kijkt naar de prijsindex (waarbij het dividend dus niet wordt meegenomen), de gele kijkt naar de total return index (waar dat dus wel gebeurt). Ter verduidelijking: als we naar de AEX kijken, kijken we naar de prijsindex, voor een belegger is het totale rendement uiteraard veel relevanter. De gele balkjes dus. Dan lijkt het met die correctie eigenlijk heel erg mee te vallen. De Australische beurs handelt momenteel doodleuk alweer op een all time high, maar ook de Britse beurs (1,2% van de top), de Franse beurs (1,7%) en zelfs de Spaanse beurs (nog slechts 2,6% te gaan!) doen het lang niet zo slecht als je wellicht zou denken. Zeker, de IBEX stond in 2007 op een niveau van 16.000, waar we nu nog steeds onder de 9.000 handelen (-44%, de rode balk), maar als je dividend meerekent komen we alweer dicht in de buurt van de top die in 2017 werd bereikt. "Met die correctie lijkt het eigenlijk heel erg mee te vallen" Voor de oplettende lezer: het verschil tussen de twee balkjes van de DAX is nul, omdat de DAX een herbeleggingsindex is en geen prijsindex. Zowel de DAX als de AEX hebben nog een procent of 7% te gaan. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.