Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.

Dividend blijft de trend (1)

“Dat je nu de dividenden ziet groeien in Europa wijst erop dat we echt een herstel bij bedrijven zien.”

De yield op obligaties is historisch laag. Hetzelfde geldt voor de rente op deposito's. En bij aandelen heb je altijd te vrezen voor koersdalingen. Maar één ding staat daar al jaren fier overeind: de dividenduitkering. En nog altijd raken steeds meer beleggers in de ban van die vaste bron van inkomsten. Erik van de Weele, Jorik van den Bos, Frans Jurgens en Frederik van Beuningen geven hun visie.

Erik van de Weele
Head of fund sales Benelux, Henderson Global Investors

 

Jullie introduceerden de Henderson Global Dividend Index, leg eens uit.

“We zijn vorig jaar gestart de dividendgroei van 1.200 bedrijven wereldwijd te meten, met terugwerkende kracht vanaf 2009. De index staat nu op 157, wat betekent dat het uitgekeerde rendement van deze bedrijven sindsdien met 57% is gestegen. We bekijken de dividendgroei per sector en per regio, zodat je een goed beeld krijgt van waar de groei zit. Vroeger hadden Nederlandse beleggers het aandeel Shell in portefeuille voor het dividend, maar deze index laat zien dat je het dividendthema ook wereldwijd, dus met betere spreiding, kunt bespelen.”

Erik van de Weele

57% groei is mooi, maar wat zie je, als je de data ontleedt?

“Wat opvalt, zeker in het tweede kwartaal van dit jaar, is dat de dividenduitkeringen in Europa weer groeien, met een plus van 18% ten opzichte van vorig jaar. Japan doet het goed, Azië is okay en in opkomende markten wordt her en der een pas op de plaats gemaakt en is er in sommige landen zelfs sprake van enige krimp. Dat is vaak te herleiden naar de tegenwind in bepaalde sectoren, zoals mijnbouw in Zuid-Afrika of Brazilië.”

Als belegger wil je iets kunnen doen met cijfers. Is de dividendindex een leading of lagging indicator?

“Een dividenduitkering zegt natuurlijk wel iets over hoe een bedrijf ervoor staat. In dat opzicht is het zeker leading, hoewel dat wellicht nog meer geldt voor cashflows. Maar een verhoging van een dividend is een teken van vertrouwen. Dat je nu de dividenden ziet groeien in Europa wijst erop dat we echt een herstel bij bedrijven zien. Zelfs in Frankrijk liepen de dividenduitkeringen in het tweede kwartaal op, al moet daarbij worden aangetekend dat de financiële sector daar heel groot is en een stevig dividend uitkeert.”

Hoe zou je het nut van de index en het kwartaalrapport duiden?

“Spreiding. Je ziet nu dat dividend tegenwoordig overal te halen valt en je je niet meer hoeft te beperken tot de nationale dividendkampioen. Zelfs in Azië neemt dividenddiscipline toe. Het is in sommige opkomende markten nu eventjes iets minder door de economische tegenwind, maar zelfs nu zie je dat dividenduitkeringen min of meer op peil blijven. Daaraan zie je dat bedrijven het belang van dividend steeds beter inzien.”

De grootste dividendbetalers zitten nog altijd in de klassieke dividendsectoren: telecom, energie, nuts.

“Klopt, maar voor beleggers is dividendgroei belangrijker dan het absolute dividendniveau. Daar hebben onze fondsbeheerders iets aan, omdat het bedrijven uitlicht die in gezonde toestand zijn. We herinneren ons allemaal Fortis nog, dat een heel hoog dividend uitkeerde.”


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?