Dow Jones 500

Er is significant verschil in performance tussen de Dow en de S&P500 dit jaar. Maar de reden is, op zich, goed nieuws.

Beide indices schurken tegen een all time high aan, respectievelijk 17.000 en 2.000, maar de rendementen van de Dow Jones en de S&P500 lopen nogal uit elkaar dit jaar: 4,54%. Sterker nog, in de historie van Wall Street was er slechts een handvol jaren waarin het verschil in het eerste halfjaar groter was dan dit jaar.

U zag de tabel wellicht al in de Must Read van vandaag.

De Dow bestaat uit 30 aandelen, geselecteerd door de Wall Street Journal, die prijsgewogen een index vormen. Het bedrijf met de hoogste koers weegt het zwaarst mee. De S&P500 herbergt 470 aandelen meer, en de index wordt samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Een significant andere samenstellingsmethode, maar wie een grafiek van meerdere jaren pakt, ziet dat de indices aan elkaar plakken als Bernard Hinault en Joop Zoetemelk.

Dit jaar dus niet, en dat heeft te maken met een aantal van de zwaarst meewegende aandelen in de Dow Jones. Visa, Goldman Sachs en IBM zijn indexreuzen binnen de Dow Jones en noteren allemaal onder nul, dit jaar. Daarmee heeft 43% van de bedrijven in de index een negatief rendement in het eerste halfjaar neergezet.

In de bredere S&P500 noteert slechts 27% van de aandelen een negatief halfjaarrendement. Volgens de Wall Street Journal is de matige performance van de Dow Jones daarmee minder zorgwekkend, omdat de index slechts een marginaal deel van de markt representeert. Het zou volgens de WSJ veel zorgwekkender zijn als de S&P500 een beroerd eerste halfjaar had gehad. 

Daar komt nog bij dat een underperformance van de Dow Jones ten opzichte van de S&P500 altijd weer wordt weggewerkt, vroeger of later. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus