Momentumbeleggen, ja of nee?

Hoewel veel mensen zich oncomfortabel voelen bij momentumbeleggen kan het wel een goede beleggingsstrategie zijn.

Veel mensen voelen zich niet prettig bij momentumbeleggen, hoewel het best een goede beleggingsstrategie kan zijn. Dat vindt in ieder geval Clifford Asness, oprichter van het Amerikaanse AQR Investment Group, die een artikel schreef over de tien mythes van momentumbeleggen. De Financial Times heeft daar wel wat op aan te merken

Het is ongeveer twee decennia geleden dat wetenschappers het momentumeffect op de aandelenmarkten vaststelden. Het wordt gemakkelijk verward met markten die trends volgen, maar het verwijst naar de neiging van winnende aandelen om te blijven winnen en verliezende aandelen om te blijven verliezen. Om de zoveel tijd, keert momentum om. De voorbije weken werden bijvoorbeeld internet- en biotechaandelen na een losbandige sprint teruggezet, terwijl de Amerikaanse aandelenmarkten op recordhoogten blijven noteren. 

Politiek incorrect
Momentum heeft niets te maken met de fundamentals van bedrijven. Door te beleggen op basis van momentum help je een marktinefficiëntie verder groeien. Geen wonder dat momentumbeleggen politiek incorrect aanvoelt. Maar dat mag niet in de weg staan van de vraag of het werkt. Asness verdedigt de strategie in zijn paper in ieder geval met hand en tand. 

Een belangrijk punt daaruit is dat momentum niet bijzonder volatiel is. Het is wel gevoelig voor zware tegenslagen. Eentje die nog vers in ons geheugen ligt, is het voorjaar en de zomer van 2009 toen de zwaar getroffen financiële aandelen de weg omhoog leidden. Verder is momentum consistent, schrijft Asness. Een winnaars versus verliezers-strategie leverde 8,3% per jaar op tussen 1927 en 2013, vergeleken met de 7,9% die aandelen beter presteerden dan cash. Dit voordeel blijft bestaan gecorrigeerd voor risico.

Het argument dat momentum fiscaal inefficiënt zou zijn, wordt ook naar de prullenbak verwezen. Evenals het gegeven dat momentum alleen werkt voor kleine bedrijven en niet voor largecaps. Dat laatste geldt voor value, niet voor momentum. 

Beschermhaag
Uiteindelijk heeft Asness een punt, vindt de FT. Aandelen tonen momentum en het is in de echte wereld mogelijk om een momentumstrategie te ontwerpen die positieve rendementen oplevert, na belastingen en kosten. Asness slaagt er goed in de momentumstrategie neer te zetten als een soort beschermhaag naast valuebeleggen: beide werken op de lange termijn en hoeven elkaar niet per se in de weg te zitten. 

Hoewel Asness heeft aangetoond dat momentum een sterke en robuuste strategie is, vindt de FT het onterecht dat hij boos is op degenen die het niet met hem eens zijn. Hij zou toch op z'n minst enige sympathie kunnen opbrengen voor beleggers die zich er ongemakkelijk bij voelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?