Nieuws

Waarde-aandelen blijven geduchte concurrent van groeiaandelen

Het afgelopen decennium was in het voordeel van disruptieve groeiaandelen. De komende tien jaar zullen ze het moeilijker krijgen. Waarde-aandelen profiteren inmiddels van lagere waarderingen én een hogere rente.

Valueaandelen hebben na ruim 10 jaar van underperformance het in 2022 eindelijk weer eens beter gedaan dan groeiaandelen. John Linehan, de CIO Amerikaanse aandelen van T. Rowe Price, denk dat daarmee een trend in beweging is gezet die nog wel even aan kan houden, net als begin deze eeuw na het barsten van de dotcom-bubbel.

Er zijn een paar factoren die een rol spelen. Allereerst de rente. Het is een bekend fenomeen dat bij een lage rente beleggers verder in de toekomst kijken. Een jong technologiebedrijf keert misschien nu geen dividend uit, maar er is de hoop op hoge kasstromen in de toekomst.

Als de rente stijgt, worden toekomstige cashflows minder waard en willen beleggers liever een betrouwbaar hoog dividend van bijvoorbeeld een voedingsproducent of een hotelketen.

Disruptie

Hoewel de rente ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij de dominantie van groeiaandelen, denkt Linehan dat een andere factor nog belangrijker is geweest: groeiaandelen hebben hun naam waargemaakt van disruptieve kracht. “They delivered”, zouden de Amerikanen zeggen.

Bedrijven als Amazon, Netflix, Booking, Uber of Tesla hebben grote veranderingen in gang gezet. Het vervelende is alleen dat dit voor een hype heeft gezorgd, die op de beurs te ver is doorgeschoten. Het was de laatste jaren bovendien zo dat alle groeiaandelen profiteerden, terwijl het vooruitzicht op winst bij lang niet al die bedrijven even overtuigend was.

Linehan denkt dat die lucht er nu eerst uit moet. Bovendien komt de periode van lage rente en lage inflatie voorlopig niet terug, zeker als de trend van deglobalisering doorzet.

Beleggers zullen bovendien terugdenken aan het begin van deze eeuw toen waarde-aandelen het in verhouding uitstekend deden. Feitelijk werd pas met de kredietcrisis de winning-streak van valueaandelen gebroken.

Meer concurrentie

Het is niet gezegd dat technologie- en andere groeiaandelen nu opeens waardeloos zijn. Integendeel. Er breekt alleen een andere, meer volwassen, fase aan. Neem de online handel, het streamen of elektrische auto’s. In het begin was dit het terrein van enkele pioniers die de markt verrasten en veroverden. De komende tien jaar worden dit markten met meer deelnemers en harde concurrentie, denkt Linehan.

Het is daarbij niet per definitie zo dat pioniers het gaan winnen van de oude rotten in het vak. Het kan best zijn dat niet Tesla, maar Ford, Volkswagen, Stellantis, Toyota of SAIC als winnaars uit de E-autostrijd komen. Martaandeel en winstgevendheid, dat is waar de focus van beleggers zal liggen. Het voordeel van de klassieke auto-aandelen is dat ze starten met veel lagere k/w's dan Tesla.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen