DeAWM gaat fysiek met ETF's

Deutsche-dochter DeAWM gooit het trackerroer om en zet achttien synthetische ETF's om naar fysieke replicatie.

Deutsche Bank-dochter Deutsche Asset & Wealth Management (DeAWM) heeft achttien van haar db X-trackers omgezet van synthetische naar fysieke replicatie. In totaal zijn nu 33 van de ruim driehonderd db X-trackers fysiek. DeAWM is volgens eigen zeggen nu de op één na grootste aanbieder van fysieke ETF's in Europa. 

DeAWM meldt de omzetting in een persbericht. De stap is opmerkelijk, omdat Deutsche samen met het Franse Lyxor tot dusver hardnekkig vasthield aan synthetische ETF's, die hun mandje onderliggende effecten nabootsen met derivaten in plaats van ze daadwerkelijk aan te kopen. Die aanpak is omstreden omdat hij de trackers minder transparant maakt en de klant kan opzadelen met extra kosten en risico's. In de VS zijn synthetische ETF's verboden. 

Synthetische ETF's zijn aantrekkelijk voor de uitgevers omdat zij extra business opleveren: Deutsche en Lyxor lieten de onderliggende waarden aankopen en beheren door hun zakenbankdochters. Beide bankreuzen claimen dat hun synthetica beter presteren dan fysieke ETF's, maar uit de recensies van "Wandelende Tak" op IEXProfs blijkt minstens zo vaak het omgekeerde. Deutsche en Lyxor werden er wel marktleider mee in Europa. 

Nieuwe fysieke tracker op lokale Chinese CSI300 A-Shares index
Dat hielp de banken niet echt, omdat ze hun synthetische trackers nauwelijks buiten Europa kunnen verkopen, en ook hier in beheerd vermogen en marktaandeel ver achterbleven bij wereldmarktleiders als Vanguard en iShares van BlackRock. DeAWM beheert wereldwijd 923 miljard euro; daarvan zit elf miljard in haar 33 fysieke trackers. BlackRock's iShares DAX, de grootste ETF die in Europa te koop is, beheert bijna veertien miljard euro. 

In de db X-tracker DAX UCITS ETF, een van de achttien die fysiek is gegaan, zit 2,3 miljard euro. Twee andere zijn de Euro Stoxx 50 UCITS en de MSCI Europe Index UCITS ETF's, met respectievelijk 2,4 miljard en 1,6 miljard euro onder beheer. Daarnaast heeft DeAWM ook enkele nieuwe fysieke trackers geïntroduceerd. De meest opvallende is een db X-tracker op de lokale Chinese CSI300 A-Shares index waarmee de Duitsers pionier zijn. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

IEXFonds 40