Beetje bitcoin verhoogt portefeuillerisico's enorm Met de nieuwe goedgekeurde bitcoin-ETF's wordt het een stuk makkelijker om de digitale munt toe te voegen aan de portefeuille. Maar pas op, vanaf 5% bitcoin in de portefeuille nemen de risico's extreem toe. Een aandelenhedge is bitcoin ook al niet. 25 januari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bitcoin heeft er alweer een heftig ritje op zitten dit jaar, eerst omhoog van 42.000 naar 47.000 dollar, daarna omlaag tot 38.500 dollar. Het is een continuering van de laatste jaren waarin de digitale munt uitblonk met diepe dalen en hoge pieken. Zo steeg de munt met 1300% in 2017, 300% in 2020 en 150% in 2023, terwijl er verliezen waren in 2018 (-74%) en 2022 (-64%). Die winstjaren zijn natuurlijk geweldig voor beleggers, maar de verliesjaren maken bitcoins ook bloedlink. Komt daar verandering in met de introductie van de nieuwe spot bitcoin ETF’s? Dat is de vraag die Stephen Margaria behandelt in een column voor Morningstar US. 60/40 Een ding is zeker, met de ETF’s zijn bitcoins makkelijker te integreren in een standaardportefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties en veel mensen hebben dat ook gedaan. Alleen in de eerste week van handel stroomde er al 1 miljard euro naar de ETF’s. Of dat verstandig is, is een tweede. Margaria waarschuwt dat zelfs een klein percentage bitcoins in de portefeuille, grote effecten heeft op de volatiliteit. Hij heeft berekend wat het (verwachte) effect is op een 60/40-portefeuille van 1%, 2%, 5%, 10% en 25% aan bitcoin-ETF’s in de portefeuille. Bij 1% en 2% is het effect nog klein, maar vanaf 5% vliegt de volatiliteit (en daarmee het risico) omhoog. 5% bitcoins, 16% meer volatiliteit Bij 5% is bitcoin goed voor meer dan 20% van het totale risico van de portefeuille. De volatiliteit stijgt met 16%. Bij een percentage van 10% stijgt de volatiliteit zelfs met 41% en bij 25% komt bijna het gehele risico van de portefeuille (83%) voor rekening van bitcoins. Op zich is volatiliteit geen ramp, zolang beleggers niet in paniek raken bij prijsdalingen. Maar met de grote schommelingen is dat niet eenvoudig. Margaria heeft gekeken hoe een portefeuille met 55% aandelen, 40% obligaties en 5% bitcoins het zou hebben gedaan in een paar zwakke bitcoin-periodes. Van november 2021 tot en met november 2022 daalde de 60/40 portefeuille bijvoorbeeld met 18,7%, terwijl dat met 5% bitcoins 4% meer zou zijn geweest. Geen aandelenhedge Wat hem verder opvalt, is dat aandelen en bitcoins de laatste jaren steeds meer in tandem bewegen, iets wat in de beginjaren niet het geval was. Als hedge hebben bitcoin's daarom weinig nut. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.