Nieuws

Het rare fenomeen van de single-stock ETF

Ze bestaan, indexfondsen die maar één aandeel volgen. Heel succesvol zijn ze echter niet, op de ETF's voor Tesla en Nvidia na.

Beeld: Tesla

Het klinkt als een contradictio in terminis, een indexfonds dat maar een enkel aandeel volgt. Toch bestaan er een paar die heel succesvol zijn. Dat blijkt uit een artikel van ETF.com dat inzoomt op de ETF Direxion Daily TSLA Bull 1.5X Shares (ticker code: TSLL)

Deze ETF volgt uitsluitend Tesla en is verreweg de meest succesvolle "single-stock" ETF ter wereld. Hij bestaat pas een jaar, maar heeft inmiddels wel de grens van 1 miljard dollar beheerd vermogen (AuM) overschreden.

Wat is een single-stock ETF?

De single-stock ETF TSLL volgt een mandje van effecten die allemaal direct met Tesla te maken hebben. Dat kunnen aandelen zijn, maar ook optiecontracten.

Het voordeel voor beleggers is dat ze op die manier met een hefboom kunnen investeren in Tesla. Als het aandeel stijgt, vliegt de ETF omhoog, en als het aandeel daalt, keldert de ETF. 

Daardoor is het mogelijk dat de Tesla-ETF in 2022 na de introductie in augustus 17,5% inleverde, terwijl het aandeel Tesla 1,5% steeg.

Niks voor langetermijnbeleggers 

Dit jaar was het andersom en stond het aandeel voor de trading update van Tesla afgelopen donderdag (20 juli) op een winst van 166%, terwijl de ETF 291% was gestegen.

Het mag duidelijk zijn dat de Tesla-ETF niks is voor voorzichtige langetermijnbeleggers. Hij is bedoeld voor short term traders die met de ETF snelle winsten willen halen of zich juist willen indekken tegen koersverliezen. Want de ETF kan ook worden geshort.

Hoe uniek is TSLL?

Veel succesvolle single-stock ETF’s zijn er niet en zullen er waarschijnlijk ook nooit komen. Het instrument is alleen geschikt voor aandelen die super populair zijn en veel verhandeld worden. Verder moet de marktomvang groot genoeg zijn.

Dat maakt Tesla een uitstekende kandidaat. 

Nvidia

Er is maar één andere single-stock ETF die in de buurt komt van de Tesla-ETF. Dat is - met een AuM van 151 miljoen dollar - een ETF met als onderliggende waarde chipproducent Nvidia (de GraniteShares 1.5x Long NVDA Daily ETF). 

Nvidia is net als Tesla "hot as hell" vanwege de activiteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie. De vraag is wel, hoe lang dat aanhoudt. AI is nu trending, maar wie zegt dat dit over een jaar nog zo is.

Aandelen als Apple en Amazon zijn ook populair onder beleggers. Maar dat alleen is blijkbaar niet genoeg, want hun single-stock ETF's komen niet verder dan een AuM van 37 miljoen dollar. Daarmee win je de oorlog niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie