Nieuws

SRRI, KIID en open deuren intrappen

Wat leert het eerste onderzoek naar Synthetic Risk and Reward Indicator (SRRI) uit de verplichte KIID ons? Niet veel.

Hoe gaat het eigenlijk met Key Investor Information Document (KIID) – dat de plaats inneemt van het vereenvoudigde prospectus onder Ucits IV? Een van de voordelen van het KIID is dat alle producten een Synthetic Risk and Reward Indicator (SRRI) krijgen. Die SSRI is er gekomen op voorspraak van de Europese toezichthouder ESMA moet, de naam zegt het al – op eenvoudige wijze de risico en rendementskarakteristieken van een product in kaart brengen.

Die SRRI van een product – een actief beheerd beleggingsfonds of een ETF - moet de risico’s ervan makkelijker begrijpbaar maken voor klant, vermogensbeheerder en tussenpersoon. Maar het biedt ook een cijfer waarmee risico’s van een portefeuille eenvoudig gespreid kunnen worden. De SRRI-score varieert van 1 (zeer lage volatiliteit) tot 7 (zeer hoge volatiliteit).

Datacruncher Lipper FMI onderzocht 21.400 producten uit de eigen fondsendatabase en keek daarbij naar een vijfjaarsperiode, eindigend op 31 maart 2012. Van dat spectrum kwam ruim 49% in de SRRI-bandbreedte 6-7, ofwel de twee hoogste categorieën. Dat komt bijna nauwsluitend overeen met het percentage aandelenfondsen uit het totale aanbod van de Europese fondsenindustrie.

Liefst 94,5% van de aandelenfondsen vallen in die bandbreedte. Driekwart van de obligatiefondsen zit in bandbreedte 3-4, precies 11% van de obligatiefondsen zit er boven en evenveel eronder. Heel verrassend mag dat niet worden genoemd. Aandelen = hog risico, obligaties = lager risico. Dat heeft wel iets van een open deur intrappen.

Absoluut geen zekerheid
Het wordt pas interessanter als de sinaasappel iets verder gepeld wordt. Dan blijken emerging markets debt-fondsen vooral in de bandbreedte 4-5 te vallen (respectievelijk 30% en 67%). Daarmee vertonen ze een risicoprofiel dat met geen enkele andere asset te vergelijken is. Het meest in de buurt komen nog de mix balanced-fondsen. Opkomende markten fondsen en Asia-Pacific-fondsen hebben het grootste percentage in de hoogste zone.

Het meest opvallende is misschien wel de categorie Absolute Return-fondsen. De perceptie - voor zover die nog bestaat - dat die fondsen focussen op kapitaalbehoud en daardoor per definitie laag risico zouden vertegenwoordigen, blijkt eens te meer een misvatting. Deze fondsen komen in alle zeven SRRI-zones voor.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus