Nieuws
High yield is een must
Aegon AM geeft vier redenen waarom high yield-obligaties absoluut in elke portefeuille thuishoren.
Aegon Asset Management ziet high yield-obligaties als een onmisbaar onderdeel van de beleggingsportefeuille. De vermogensbeheerder geeft daarvoor vier redenen, zo valt te lezen in het rapport The evergreen appeal of high yield bonds.
1. Hoog rendement, lage volatiliteit
Veel beleggers zullen dit niet beseffen, maar high yield-obligaties leveren historisch gezien een rendement op dat vergelijkbaar is met aandelen, terwijl de volatiliteit stukken lager is.
Aegon AM geeft het voorbeeld van Amerikaanse high yield over de laatste 20 jaar in vergelijking met de S&P 500. Het rendement sinds 2000 was cumulatief 333% tegenover 309% voor de S&P. Iets minder dus, maar de volatiliteit lag met 5% ook veel lager dan de 19,1% voor aandelen.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
2. Meer rendement dan staatsobligaties
Het rendement van high yield ligt stukken hoger dan op andere soorten obligaties zoals staatsobligaties of inflatie linked obligaties. Er is uiteraard een groter risico op defaults (wanbetalingen), maar bij een breed gespreide portefeuille wordt dat risico ruimschoots vergoed door de risico-opslag (credit spread). Gunstig is ook dat de spread altijd hoger is als het economisch slechter gaat en de risico’s dus hoger zijn.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
3. Korte duration
High yield-obligaties hebben een kortere duration (looptijd) dan andere vastrentende waarden. Het voordeel daarvan is dat ze minder gevoelig zijn voor renteschommelingen. De gemiddelde looptijd ligt rond 5,5 jaar.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
4. Lage correlatie met aandelen
High yield heeft historisch gezien een lage of zelfs negatieve correlatie met aandelen. Het hebben van high yield biedt een portefeuille meer stabiliteit.
Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het inkomen vooral komt uit rentebetalingen en veel minder door kapitaalwinst (een stijgende koers). Dat is ook logisch omdat de intrinsieke waarde van een high yield-obligatie aan het einde van de looptijd in principe altijd terugkeert naar de uitgifteprijs.
De rente zorgt daarmee ook voor stabiliteit. In tegenstelling tot aandelen waar bubbels kunnen ontstaat door overdreven toekomstverwachtingen is dat bij high yield veel lastiger. Een belegger krijgt immers nooit meer rente dan is afgesproken bij uitgifte van de obligatie.

Klik op de afbeelding voor een grote versie