Nieuws

Negen nieuwe fondsen in de IEXFonds 40-index

Met deze 40 beleggingsfondsen denken wij een goed gewogen mandje fondsen te hebben voor 2021. Er zijn negen nieuwe binnenkomers en dus ook negen vertrekkende managers. Dit zijn de wijzigingen op een rij.

We hebben wel eens meer wijzigingen moeten doorvoeren in de IEXFonds 40-index. Anders dan het misschien even leek, in maart en april, is 2020 al met al toch een beleggingsjaar geworden waarin de trendlijnen uit het jaar daarvoor grotendeels zijn doorgetrokken.

Lees ook: IEXFonds 40: +10,84% in 2020

Zeker in de aandelencategorieën staan de fondsen die eind 2019 de beste papieren konden overleggen een jaar later nog altijd bovenin de lijstjes - en kwalificeren zich daarmee opnieuw voor opname in de IEXFonds 40.

Hoe werkt die index ook alweer?

In 20 beleggingscategorieën - elf aandelencategorieën, vijf obligatiecategorieën, twee vastgoedcategorieën, grondstoffen en alternatives - selecteren we jaarlijks twee toonaangevende fondsen, die qua omvang en rendement (drie jaar) tot de beste 25% van hun categorie behoren.

Op die manier komen we tot een portefeuille van 40 fondsen, die samen een benchmark vormen voor een breed gespreide fondsenportefeuille. Inmiddels gaat de IEXFonds 40 zijn dertiende jaar in. Sinds de start boekte de index een fraai rendement van 205% - een verdriedubbeling.

Sinds 2012 heeft de IEXFonds 40 ook een passieve tegenhanger in de vorm van de IEX Index 20+, die geheel is opgebouwd uit ETF’s en andere passieve indextrackers.

Weinig ingrijpen

Bij de jaarlijkse herweging gelden een paar simpele regels: zolang een fonds nog aan de basisvoorwaarden voor opname voldoet (het moet bijvoorbeeld in zowel fondsomvang als driejaarsrendement tot het hoogste kwartiel behoren) blijft het in de index.

Pas als het op een van die punten niet meer kwalificeert verdwijnt het fonds uit de index en wordt een nieuw fonds geselecteerd.

Dit jaar hoefden we dus weinig in te grijpen. Wat er twaalf maanden geleden goed bijstond, stond er eind 2020 over het algemeen ook florissant bij. Toch moeten we van negen fondsen afscheid nemen:

 1. Schroder ISF Frontier Markets Equity
 2. Kempen Global High Dividend Fund
 3. AB SICAV International Technology
 4. NN(L) Health & Well-being
 5. PIMCO GIS Diversified Income
 6. Neuberger Berman EM Debt Hard Currency
 7. PIMCO GIS Capital Securities
 8. UBS (Lux) Bond Sicav - Convertible Global
 9. H2O Multibonds

Redenen voor vertrek

Twee fondsen, PIMCO GIS Capital Securities en NN Health & Well-being, verdwijnen door een vervelende, maar dwingende formaliteit: ze worden door onze dataleverancier Refinitiv Lipper niet langer opgenomen in de bewuste categorie.

Die indeling is leidend voor de samenstelling van de index. Eén van de afzwaaiers, AB SICAV International Technology, zakt nét, maar toch onverbiddelijk onder de minimale fondsgrootte.

Bij rest van de vertrekkende fondsen was het rendement (niet langer in het hoogste kwartiel) de doorslaggevende factor voor de exit.

De IEXFonds 40 in 2020

IEXFonds 40 in 2020

Zwaar afscheid

Het ene afscheid valt zwaarder dan het andere. Het Kempen Global High Dividend Fund van IEXProfs-columnist Jorik van den Bos is sinds de start een vaste waarde in de IEX Fonds 40-index geweest, maar is nu voor het eerst zijn basisplaats kwijt.

Daarmee is het geen slecht fonds uiteraard, de trackrecord blijft imposant, maar de regels zijn onverbiddelijk. Dan de nieuwkomers.

Daar zien we zowel bekende namen als opvallende debutanten. Om met de laatste te beginnen: voor het eerst begroeten we een fonds van assetmanager Guinness. Het wereldwijde dividendfonds hanteert een high conviction-strategie met een geconcentreerde portefeuille en behaalt daarmee al enkele jaren prima resultaten. Dat moet ook wel, want fondsmanagers Ian Mortimer en Matthew Page moeten de komende tijd in de voetsporen van Jorik van den Bos treden.

Een dubbelslag is er voor Goldman Sachs, dat met zijn succesvolle range fixed income portfolio-fondsen twee nieuwelingen mag leveren.

Door het vrijvallen van een stoeltje in de aandelensector healthcare & biotech slaat ook Polar Capital zo’n dubbelslag: het Polar Capital Healthcare Opportunities-fonds, dat al in de index zat, krijgt in 2021 gezelschap van het Polar Capital Biotechnology Fund. In deze sector is deze van oorsprong Britse assetmanager duidelijk de te kloppen partij.

Oude bekende

In de kleine assetklasse van de frontier markets zien we een bekende fondsmanager terug. Peter Hakansson sierde ooit de allereerste cover van het IEXProfs magazine.

Hij mag met het East Capital Global Frontier Markets fonds de plek innemen die de afgelopen jaren werd best door het grootste fonds in de categorie, Schroders Frontier Markets Equity.

In de categorie alternatives vinden we een bijzondere nieuwkomer in de vorm van Pimco GIS StocksPLUS, een fonds dat een Amerikaanse largecap-portefeuille combineert met een kortetermijnobligatiestrategie.

Van voetstuk

Doel is om de S&P 500 te verslaan en dat lukt in de meeste jaren nog wonderwel ook. In de IEXFonds 40 neemt het de plek in van H20 Multibonds, het voormalige topfonds dat in 2020 keihard van zijn voetstuk viel.

De nieuwe fondsen in de IEXFonds 40 op een rij:

 1. East Capital Global Frontier Markets
 2. Guinness Global Equity Income
 3. JPM US Technology
 4. Polar Capital Biotechnology
 5. Goldman Sachs Global Fixed Income Portfolio Base
 6. Goldman Sachs Emerging Markets Corporate Bond Portfolio Base
 7. BlueBay Global High Yield Bond
 8. Franklin Global Convertible Securities A
 9. PIMCO GIS StocksPLUS

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie