De pandemie heeft hard toegeslagen op de vastgoedmarkt. Eigenaren en huurders gaan opnieuw in onderhandeling, investeerders maken tijdelijk pas op de plaats. Vooral de retailmarkt is op slot gegaan. Alle vastgoedsectoren zijn geraakt, maar niet alle sectoren even heftig en ook niet direct.
Tegenover het de negatieve effecten van de pandemie zijn er nog altijd de bekende vastgoedargumenten van bescherming tegen inflatie en de meestal stabiele en relatief hoge dividenden.
De meeste assetmanagers bewegen zich tussen deze voor- en nadelen van beleggen in vastgoed. De consensus van 55 assetmanagers is duidelijk neutraal. 65% heeft een houdadvies. Slecht 9% beveelt een overweging van vastgoed aan.
Grote beleggers zijn positiever over vastgoed

Opvallend is dat de vijftien grootste assetmanagers met 27% koopaanbevelingen positiever zijn dan de brede consensus. Een complicerende factor bij deze analyse is wel dat de ene assetmanager naar direct vastgoed kijkt en de andere naar beursgenoteerd vastgoed.
De populariteit van vastgoed is duidelijk afgenomen

Verkoopadviezen
BlackRock, Morgan Stanley, Fidelity en ING Investment Office zijn voorbeelden van assetmanagers met een negatieve kijk op vastgoed.
Morgan Stanley geeft als argument: “REIT’s hebben het goed gedaan terwijl de wereldwijde groei vertraagde en reële rentes zijn gedaald. Maar ze zijn duur en kwestbaar voor kriedietrisico’s. Wij zullen onze positie opnieuw bekijken als het nominale bbp stijgt of de waarderingen aantrekkelijker worden."
ING heeft vooral oog voor de negatieve effecten van de coronacrisis. "De waarde van vastgoed staat onder druk door structurele trends als online winkelen en thuiswerken en de dreiging van oplopende werkloosheid en faillissementen."
Koopadviezen
Een positieve kijk op vastgoed hebben Franklin Templeton, Invesco, Achmea IM en Amundi. Tegen de achtergrond van Covid-19 stelt Franklin Templeton vast dat “direct vastgoed in de portefeuille de storm zou kunnen dempen en zelfs een voordeel kan bieden bij een lichte stijging van inflatie."
Ongeveer dezelfde redenering hanteert Achmea IM, dat net als Franklin Templeton rekening houdt met meer inflatie. "Dat maakt vooral inflatie gerelateerde obligaties relatief aantrekkelijk, maar ook de real assets zoals vastgoed, infrastructuur en grondstoffen."
Amundi vat alle potentiële voordelen van beleggen in vastgoed als volgt samen: “Vastgoed kan veerkrachtig blijken op de langere termijn, gegeven zijn defensieve eigenschappen zoals de mogelijkheid om de volatiliteit te dempen en diversificatie toe te voegen aan een portfolio. Het zicht op huurinkomsten, vooral voor gebouwen die opereren met langetermijncontracten, zijn nuttig voor institutionele investeerders."
"Bovendien heeft de consistent lage rente een premium gecreëerd boven andere vast renderende activa. Tot slot, mocht de huidige crisis leiden tot hogere inflatie, dan kan vastgoed een goede hedge blijken, aangezien huur geïndexeerd is."
Fondprestaties
Ook de beste tien vastgoedfondsen van dit jaar hebben geen positief resultaat geboekt. De fondsen van Janus Henderson wisten de verliezen het kleinste te houden.
De best presterende vastgoedfondsen van 2020

Big blijkt verder niet beautiful. Juist de beleggingsfondsen met het meeste belegde vermogen presteerden dit jaar matig.
De grootste vastgoedfondsen
