Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetallocatie is vooral een teamprestatie

Het maken van de juiste assetallocatiebeslissingen is duidelijk geen kwestie van geluk. Hoe anders is te verklaren dat enkele assetmanagers al jaren de beste adviezen geven. Wie gaan er dit jaar met de Asset Allocation Awards naar huis? Volgende week dinsdag zullen we het weten. Bent u ook bij de uitreiking?

Volgende week dinsdag 1 februari worden weer de Asset Allocation Awards uitgereikt. Welke assetmanagers gaven vorig jaar de beste adviezen? Dit zijn de genomineerden van 2022. Het belooft weer een spannende race te worden. De categorieën zijn: Asset Allocatie, Regio Allocatie, Sector Allocatie, Credit Allocatie en Asset Allocatie Overall.

In de afgelopen 6 jaar heeft Alpha Research 28 awards uitgereikt. In de eerste jaren was er nog geen prijs voor de beste sectorallocator.

Terugkerende namen

ING Investment Office en Columbia Threadneedle bleken erg goed aan de aandelenkant. Met name ING  had elk jaar wel een nominatie in de categorieën regio-allocatie of sectorallocatie te pakken. Dat leidde uiteindelijk tot drie awards. 

JP Morgan AM won in de eerste jaren driemaal op rij de Asset Allocatie Award. Dat is nog steeds een onovertroffen reeks. Het past wel in een bredere trend, waarbij een klein aantal assetmanagers elk jaar weer wordt genomineerd en af en toe ook naar huis gaan met een prijs. Vergelijk het met de Tour de France. Je hoeft niet elke etappe te winnen om toch hoog te eindigen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Time management

In het kader van time management, welke van de 60 assetallocatierapporten zijn een must read? De publicaties van de awardwinnaars zijn in mijn ogen absolute aanraders! Toevalligheid komt er niet bij kijken. Awardwinnaars halen vaak jaren achtereen nominaties binnen, dus van geluk is geen sprake. Bij dit soort partijen zit echt veel deskundigheid.

Teamprestatie

Uit gesprekken met de winnaar blijkt dat er altijd sprake is van een teamprestatie. Denk daarbij aan teams die bestaan uit tussen de vijf en zeven mensen die allen hun eigen specialiteit hebben; aandelen, obligaties, economie, geopolitiek etc.. Dat is een groot verschil met enkele beleggingsfondsen die worden geleid door een zogenoemde star manager.

Bij assetallocatie werkt het duidelijk anders. Om succesvol te kunnen zijn, moet er worden samengewerkt waarbij het bij elkaar brengen van de verschillende vaardigheden en het zorgen voor goede onderlinge verhoudingen de grote uitdaging vormen. Dit sluit aan bij de boodschap van het boek High Performing Investment Teams waarin een speciaal hoofdstuk is gewijd aan de kunst van het discussiëren.

Meldt u aan voor de Asset Allocation Awards 2022

Op dinsdag 1 februari om 16.00 uur reikt Alpha Research in samenwerking met IEXProfs de Asset Allocation Awards online uit. Winnaars zullen dan aan Eelco Ubbels (directeur/oprichter van Alpha Research) en Jelte de Boer (Hoofd Beleggingen van Optimix) vertellen hoe zij tot hun winnende allocatie zijn gekomen.

Het programma
16:00 Inleiding
16:10 Uitreiking en interviews met winnaars
17:30 Afsluiting

Aanmelden
We ontmoeten u graag online!
U kunt zich hier aanmelden.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

    Impact beleggen