Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Grondstoffen bovenaan kooplijst professionele beleggers

Hoe staan professionele beleggers momenteel in de wedstrijd? Grondstoffen zijn inmiddels populairder dan aandelen. Obligaties blijven uit de gratie.

Afgelopen maand heeft geen hele grote veranderingen gebracht in de adviezen van professionele beleggers, zo blijkt uit de laatste assetalocatieconsensus opgesteld door Alpha Research. Wel is de beleggingscategorie grondstoffen de meest favoriete assetclass geworden met 50,0% positieve adviezen, een stijging van 3,1%. Neutraal is 46,7% van de beleggingshuizen.

De consensus over aandelen is nog altijd positief maar is duidelijk dalend. 46,5% van de professionele beleggers heeft een koopadvies, terwijl 16,3% negatief is.

Over vastgoed zijn de adviezen constant. Het aantal positieve, neutrale en negatieve adviezen is nagenoeg gelijk gebleven, respectievelijk 37,0%, 48,2%, en 14,8%.

Cash blijft neutraal. Het aantal positieve adviezen stijgt licht van 34,3% naar 39,4%. Een onderweging wordt door 27,3% aangehouden.

Bij obligaties zijn er zoals gebruikelijk niet veel wijzigingen. Een meerderheid van 70,8% houdt het op een onderweging, terwijl 8,3% een overweging aanbeveelt. Het beeld kan volgende maand ten gevolge van de sterke rentestijgingen voor het eerst sinds lange tijd anders zijn.

De assetallocatieconsensus van mei 2022

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ga naar Alpha Research om ook meer te weten over de nieuwste regioconsensus, sectorconsensus en creditconsensus.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Assetallocatie