Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Prijswinnend J.P. Morgan AM houdt vast aan risicovolle assets

De uitreiking van de Asset Allocation Awards komt er weer aan. J.P. Morgan AM won vorig jaar de belangrijke Overall-prijs. Hoe kijkt de Amerikaanse assetmanager nu naar de markt?

Op dinsdag 1 februari 2022 zal Alpha Research voor de zevende keer de Asset Allocation Awards gaan uitreiken. J.P. Morgan Asset Management (AM) ging vorig jaar naar huis met de belangrijkste prijs, de Asset Allocation Award Overall. Het Amerikaanse beleggingshuis scoorde in zijn beleggingsanalyses op alle deelgebieden - asset allocatie, regio-allocatie, sector-allocatie en creditallocatie - uitmuntend. Houd de aanbevelingen van J.P. Morgan AM in de gaten!

In de aanloop van de aankomende Asset Allocatie Award-uitreiking spraken we met beleggingsstrateeg Vincent Juvyns (zie onderstaande foto) van J.P Morgan AM.

Vincent Juvyns van JP Morgan AM

Welke impact had Covid-19 op assetallocatie in 2021?

"Covid-19 heeft wereldwijd geleid tot massale monetaire en fiscale ingrepen die de gevolgen van de pandemie voor onze economieën ruimschoots hebben opgevangen. De koopkracht van de consument, het vermogen van bedrijven om te investeren en het vermogen van de overheid om structurele investeringen te doen, zijn allemaal versterkt door deze maatregelen. Dit heeft steun geboden aan risicovolle beleggingen versus veilige activa, en aan ontwikkelde markten versus opkomende markten. De opkomende markten hadden het zwaarder op gezondheidsgebied en waren minder in staat grote fiscale en monetaire ingrepen te doen.

"In deze context bestond onze tactische assetallocatie in 2021 uit een overweging van risicovolle activa (aandelen en highyield-obligaties). Dit ging ten koste van duration, en ook beleggingen uit opkomende markten.

Wat was vorig jaar jullie beste assetallocatie-beslissing?

"Het handhaven van onze longpositie in risicovolle assets door een overwogen positie in aandelen en in highyield-obligaties, in combinatie met het diversifiëren van de vastrentende portefeuille. Dat laatste deden we, waar mogelijk, door meer in alternatieve beleggingen te beleggen, zoals converteerbare obligaties, macrofondsen en reële activa als infrastructuur."

Wat zijn de belangrijkste kansen en bedreigingen in 2022?

"Net als in 2021 zien wij voor 2022 nog steeds kansen op de risicomarkten (aandelen en bedrijfsobligaties), al hebben wij onze rendementsverwachtingen gematigd tot enkele cijfers. Een bedreiging blijft de pandemie, die endemisch wordt, en zo negatief weegt op de toekomstige economische groei. Ook kan de inflatie centrale banken ertoe dwingen om vervroegd op te treden wat de koopkracht van consumenten als de marges van bedrijven kan beperken. Daarnaast zal een normalisering van de rentetarieven natuurlijk drukken op de prestaties van de vastrentende markten."

Dat betekent voor beleggers?

"Al deze factoren zullen waarschijnlijk tot een toename van volatiliteit leiden. Tegen deze achtergrond denken wij dat beleggers naast traditionele risicovolle beleggingen, zullen moeten streven naar diversificatie via alternatieve strategieën, zoals hedgefondsen of reële activa."

"Het is in ieder geval belangrijk dat beleggers zich niet laten verblinden door de vele onzekerheden. Hoewel de inflatie en de stijgend  langetermijnrentes zullen drukken op de reële rendementen van cash en staatsobligaties, denken wij dat de economische groei en winstgroei van bedrijven de aandelen- en kredietmarkten in 2022 voldoende zullen ondersteunen."

Meldt u aan voor de Asset Allocation Awards 2022

Op dinsdag 1 februari om 16.00 uur reikt Alpha Research in samenwerking met IEXProfs de Asset Allocation Awards online uit. Winnaars zullen dan aan Eelco Ubbels (directeur/oprichter van Alpha Research) en Jelte de Boer (Hoofd Beleggingen van Optimix) vertellen hoe zij tot hun winnende allocatie zijn gekomen.

Het programma
16:00 Inleiding
16:10 Uitreiking en interviews met winnaars
17:30 Afsluiting

Aanmelden
We ontmoeten u graag online! U kunt zich hier aanmelden.
Voor de lijst van genomineerden kunt u hier terecht.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

    Impact beleggen