Nieuws

Angstige tijden, goed instapmoment

Professionele beleggers zien veel beren op de weg en zijn daarom voorzichtig. Volgens Blair Duquesnay van Ritholtz Wealth Management hoeft dat niet slecht te zijn. In het verleden bleek dat vaak een goed moment om in te stappen.

Beleggingsadviseur Blair Duquesnay van Ritholtz Wealth Management verwoordt in haar blog Nerves een gevoel dat leeft bij professionele beleggers.

Er hangt op de beurzen een vreemde stemming. Vergelijkbaar met de stilte voor een grote storm als alle vogels, insecten en zoogdieren een veilig onderkomen hebben opgezocht.

De aandelenbeurzen doen het op zich nog aardig. Maar wie zijn oor te luister legt bij beleggers hoort veel voorzichtigheid en terughoudendheid. Schuilen in cash is populair bij institutionele beleggers. Er is vrees voor een correctie.

Voor die angst zijn een aantal logische verklaringen. Toch wijst Duquesnay tegelijkertijd erop dat angst vaak een contra-indicator is en dat markten meestal pas dan crashen als niemand bang is en het optimisme hoogtij viert.

Vier redenen

De logische redenen voor pessimisme zijn volgens Duquesnay:

  1. De Federal Reserve is begonnen met het verlagen van de rente en de ECB zit met zijn rentetarieven onder nul. Vaak is dat een voorbode van een recessie, of op zijn minst een zwakke economische fase. Voor de beurs is dat uiteraard geen goed nieuws want minder groei betekent automatisch ook lagere winstgevendheid en een hogere toekomstige koers-winstverhouding.

  2. De bullmarkt is al tien jaar oud. Dat is historisch gezien een zeer lange periode en iedere belegger weet dat er aan die bullmarkt ooit een einde zal komen. Met de relatief hoge waarderingen voor Amerikaanse aandelen is de potentiële koersval bovendien behoorlijk groot. 

  3. Er zijn nogal wat internationale conflicten. Denk bijvoorbeeld aan de handelsstrijd tussen de VS en China, Brexit, Afghanistan en de vermeende drone-aanval van Iran op de Saoedische olieproductie. Hoewel dit soort conflicten in het verleden zelden gevolgen hadden voor de winstgevendheid van bedrijven, heeft het de crisisangst bij beleggers toch doen oplopen.

  4. De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn over een dik jaar. Dat zorgt voor onzekerheid onder beleggers.

Hysterisch positief

Duquesnay heeft alle begrip voor de angst onder beleggers. Toch houdt zij zich vast aan het adagium: Verkopen doe je pas dan als iedereen hysterisch positief is en niet als er zoveel scepsis heerst. 

Of zoals de grote belegger John Templeton (1912-2008) het ooit zei:

"Bull markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism, and die on euphoria. The time of maximum pessimism is the best time to buy, and the time of optimism is the best time to sell."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus