Hoge rentelasten leiden waarschijnlijk tot een recessie Veel Amerikaanse bedrijven moeten hun schulden nog herfinancieren tegen een hogere rente. Dat gaat ten koste van economische groei. Fidelity International schat daarom de kans op een recessie in 2024 hoog in. 5 oktober 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Er zijn op Wall Street steeds meer analisten die geloven dat de Federal Reserve erin geslaagd is de oververhitte economie af te remmen zonder dat deze in een recessie te belandt. Fidelity International vindt het echter nog veel te vroeg om te juichen. In een vooruitblik op het vierde kwartaal zegt CIO Andrew McCaffery zich grote zorgen te maken over de bulk aan bedrijfsschulden die nog moeten worden geherfinancierd tegen hogere rentes. Zijn verwachting is dat de inflatie verder af zal nemen, maar dat dit in de VS niet zal leiden tot een ruimer beleid van centrale banken. Met andere woorden: “Rates will remain higher for longer”. 15 tot 25% hogere rentelasten Een hoge rente, voor lange tijd kan het bedrijfsleven veel geld kosten. De analisten van Fidelity International komen voor 2024 uit op 15% tot 25% hogere rentelasten voor de bedrijven die zij volgen. Hogere rentelasten leiden over het algemeen tot minder investeringen, minder uitgaven en een verlies aan banen, wat negatief uitwerkt op de economische groei. Het effect van de hogere rentelasten is zo groot dat McCaffery een recessie nog altijd als “waarschijnlijk” inschat. Citaat: “Wij schatten dat er een kans van 60% is op een cyclische recessie, waarbij de werkloosheid in de VS op kan lopen tot ergens tussen de 4,4% en 6,5% in de komende 12 maanden.” China Een ander thema dat volgens McCaffery scherp in de gaten moet worden gehouden, is de economische situatie in China. Ook hier kan het dubbeltje twee kanten opvallen. Het probleem is bekend. De jaren met het coronavirus hebben het consumentenvertrouwen ernstig beschadigd. Daar komt de vastgoedcrisis bij, waardoor het kapitaal van veel Chinezen vast zit in een dalende huizenmarkt. Dat is een ernstig probleem waar bijvoorbeeld Japan decennia voor nodig heeft gehad om zich uit te bevrijden. De regering in Peking probeert het vertrouwen te herstellen en de huizenmarkt nieuw leven in te blazen. McCaffery verwacht geen enorme stimuleringspaketten, maar het kan op zijn minst helpen het consumentenvertrouwen te verbeteren. De dienstensector presteert ondertussen behoorlijk goed. Het is dus mogelijk dat de economische prestaties van China beter worden. China heeft beleggers de laatste jaren vaak teleurgesteld, maar daar staat tegenover dat de waarderingen extreem laag zijn. Als de economie dus aantrekt en consumenten en beleggers vinden hun vertrouwen terug, dan kunnen de beurskoersen weer even hard omhoog. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 nov Beleggers moeten hopen op een verdeelde Amerikaanse regering Het maakt volgens het Franse Carmignac voor beleggers veel uit wat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen zal zijn. Vier scenario's vragen om een nadere analyse. Belangrijkste conclusie: elke sweep, Republikeins of Democratisch, is voor beleggers risicovol.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.