Nieuws

Fondsmanagers houden rekening met recessie

Uit de fondsmanagersenquête van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat bijna 40% van de managers voor sorteert op een recessie.

Fondsmanagers hebben een voorkeur voor beleggingen die het goed doen in een klimaat van lage economische groei en lage rentes.

Zo'n 38% van de ondervraagde managers verwacht een economische recessie namelijk. Sinds 2009 is dat netto niet zo'n hoog percentage geweest, aldus BoA ML.

Maar gunstige belastingmaatregelen in Duitsland, een lagere rente in de VS en de Chinese overheid die de portemonnee trekt voor nieuwe infraprojecten, kunnen op korte termijn gunstig uitpakken voor risicovolle beleggingen; aandelen dus. 

Omgekeerde curve

De meerderheid van de ondervraagden denkt overigens niet dat de omgekeerde rentecurve van enkele Amerikaanse rentes duidt op een aanstaande recessie. 

Wat verder opvalt is dat fondsmanagers minder cash aanhouden dan voorgaande maanden. Met 4,7% is het nog wel net boven het tienjarig gemiddelde van 4,6%. En Amerikaanse aandelen nemen weer in populariteit toe. Zo'n 41% van de fondsmanagers vindt de euro goedkoop, dat is het laagste percentage sinds 2002. Zo'n 46% vindt het pond ondergewaardeerd. 

Over een volledige handelsoorlog zitten de fondsmanagers nog het meeste in (40%), een falend monetair beleid en een obligatiebubbel zijn volgens hen risico's twee en drie. 

Long Amerikaanse staatsobligaties blijft volgens de ondervraagden de drukste trade. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen