Nieuws

Beleggingsreputatie Yale kraakt

Het universiteitsfonds van Yale heeft de laatste tien jaar beduidend minder gepresteerd dan de twee decennia daarvoor. Is dat toeval of structureel?

Het universiteitsfonds van Yale heeft een goede reputatie met beleggingsresultaten, die sinds het begin van de jaren negentig vaak spectaculair waren.

Het heeft Chief Investment Officer David Swensen tot een beroemdheid gemaakt. Maar de laatste jaren zit een beetje de klad erin, constateert researcher John Rekenthaler van Morningstar.

Tussen 2008 en 2018 kwam Yale op jaarbasis uit op 7,4%. Dat is natuurlijk niet slecht, maar ook niet beter dan vergelijkbare indexfondsen van bijvoorbeeld Vanguard. De Amerikaanse S&P 500 deed het met ruim 10% zelfs een stuk beter.

Weinig Amerikaanse aandelen 

Een van de verklaringen voor de middelmatige resultaten kan zijn dat Yale relatief weinig Amerikaanse aandelen in portefeuille had. Volgens de laatste reportage ging het om slechts 3,5% van de portefeuille. 

Een andere verklaring kan zijn dat Yale zijn fingerspitzengefühl toch een beetje verloren heeft, of zoals Rekenthaler het zegt: als je maar lang genoeg belegt in een breed indexfonds, kom je met een beetje geluk dicht in de buurt van de professionals.

Einde bullmarkt

De resultaten van de laatste tien jaar zeggen natuurlijk ook niet alles. Eind jaren negentig had Yale ook een fase dat het minder presteerde. Dat kwam doordat het fonds de vingers destijds niet brandde aan dure internetaandelen. Vanaf 2000 werd het daarvoor echter dubbel en dwars beloond.

Yale geeft niet prijs in welke aandelen-, obligatie- en private equity-fondsen het belegt. Het kan dus goed zijn dat het fonds ook nu weer perfect is voorbereid op het einde van de bullmarkt. Rekenthaler durft er echter niet op te wedden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus