Nieuws

De term emerging markets is achterhaald

Beleggers hebben relatief weinig aandelen uit opkomende markten in hun portefeuille. Ten onrechte, want deze markten zijn vaak meer ontwikkeld dan de landen die deze naam dragen. De term EM is daarom achterhaald en moet weg.

De Chinese aandelenmarkt is de op twee na grootste ter wereld. Zuid-Korea, India, Taiwan, Brazilië en Zuid-Afrika hebben meer liquide en grotere aandelenmarkten dan de meeste Europese landen.

Polen en de Baltische staten passen qua vermogen per hoofd van de bevolking zonder probleem in de lijst met rijkste landen ter wereld. Toch worden deze landen allemaal als opkomend of emerging gezien.

Volgens Chou Chong, Alexandre Carrier en Matthieu Balondrade van vermogensbeheerder Ostrum Asset Management wordt het daarom hoogste tijd dit etiket te verwijderen en deze landen te behandelen net ontwikkelde landen.

Indexbeleggen

Maar what’s in a name? In een wereld waar indexbeleggen een steeds grotere rol speelt, is een naam echter wel degelijk van belang. 

Belangrijke samenstellers van indices, zoals MSCI, doen voorzichtige stappen bij het verhogen van het belang van opkomende markten in hun indices. Toch blijven China of India sterk ondervertegenwoordigd.

Voor indexbeleggers betekent dit dat kansen in de opkomende markten blijven liggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus