hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Nieuws  /  "Er is altijd wel ergens een bullmarkt"

"Er is altijd wel ergens een bullmarkt"

Schroders verwacht dat de komende jaren andere aandelen dan de Magnificent 7 de beurskar zullen trekken. EM-aandelen, value en smallcaps maken een comeback.

20 december 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie

2023 was een jaar met meerdere gezichten. Aan de ene kant viel er voor beleggers weinig te klagen met een MSCI World-index die bijna 20% rendement opleverde. Aan de andere kant werd een groot deel van de beursrally veroorzaakt door een handvol Amerikaanse technologiebedrijven. De rest kwam amper vooruit. Macro-economisch was er ook weinig reden tot vreugde.

Het is een samenloop van omstandigheden die Schroders de “3D-reset” noemt. Het is een reset die gepaard gaat met grote veranderingen en onzekerheden, die in 2024 zullen aanhouden en de aandelenmarkten parten blijven spelen.  "Maar het goede is dat er altijd wel ergens een bullmarkt is. Wij denken dat er verschillende gebieden zijn waar volgend jaar uitstekende rendementen te halen zijn.”

3D-reset

De 3D-sleutelwoorden zijn:

  1. Demografie
  2. Decarbonisering
  3. Deglobalisering

Deze drie veranderingen gepaard met de hoge staatsschulden hebben volgens Schroders tot knelpunten in toeleveringsketens geleid, de loonkosten opgedreven, het algemene prijsniveau opgestuwd en het populisme versterkt. Centrale banken werden ondertussen gedwongen stevig in te grijpen. “Geen wonder dat de financiële markten nerveus zijn.”

Weg van Big Tech

Als beleggers zich in de 10 jaar voor 2021 aan een aantal simpele regels zouden hebben gehouden, waren ze nu vele malen rijker. Die regels waren:

  • Alleen maar aandelen kopen, geen obligaties
  • Alleen maar groeiaandelen kopen, geen value
  • Alleen aandelen uit de VS kopen
  • Lak hebben aan hoge waarderingen
  • Zoveel mogelijk beleggen met geleend geld

"Met die aanpak zouden ze het zonder twijfel fantastisch hebben gedaan en veel beleggers deden dat ook. Maar beleggers moeten volgens Schroders nu dus de knop omzetten. Dat houdt in:

  • Een bredere regionale spreiding (minder VS, meer rest van de wereld)
  • Meer focus op de gevolgen van structurele veranderingen, zoals demografie, decarbonisering en degloablisering
  • Meer aandacht voor beurswaarderingen, kwaliteit en risico

Amerikaanse dominantie

Sinds eind 2010 heeft de S&P in dollars gemeten een cumulatief rendement van 340% opgeleverd, tegenover 95% voor Europese aandelen en 20% voor opkomende markten. China laat over die periode zelfs een negatief rendement zien.

Er zijn legitieme redenen voor die outperformance. Amerikaanse bedrijven zijn vaak beter gemanaged en innovatiever. De S&P heeft ook een unieke samenstelling met veel sterk groeiende sectoren zoals technologie, communicatie en gezondheidszorg. De IT-sector maakt bijvoorbeeld 28% van de S&P uit, tegenover slechts 6% in Europa. Deze voordelen zullen de S&P waarschijnlijk nog vele jaren een premie opleveren tegenover andere markten. Maar de premie is nu wel erg groot.

Om een idee te geven: de marktkapitalisatie van de Magnificent 7 is groter dan de beurswaarde van alle bedrijven uit Frankrijk, het VK, China en Japan samen. De geschiedenis leert dat zo een grote kloof onhoudbaar is. 

Japan en VK favoriet

Japan is een van Schroders favorieten, maar ook de spotgoedkope Britse aandelen zijn rijp voor een comeback. De Britse beurs is de laatste 20 jaar ver achtergebleven bij de MSCI World vanwege het ouderwetse karakter met veel energie, mijnbouw, basisconsumptie en banken. Daarnaast hebben de regelgeving, een apathische regering en de Brexit voor extra neerwaartse druk gezorgd.

Schroders: “Maar wie nauwkeuriger kijkt, ziet dat het VK veel te bieden heeft. De corporate governance is vaak voorbeeldig. De meeste bedrijven in de FTSE zijn internationaal actief en hebben brede exposure naar groeimarkten. Er zijn veel kleine fondsen die over het hoofd worden gezien. Het belangrijkste is dat de Britse markt sterk ondergewaardeerd is, zowel vergeleken met de rest van de wereld als historisch."

De FTSE All-Share-index heeft momenteel een waardering van krap 10x de verwachte winst in 2024 en een dividendrendement van 4%.

Decarboniseringskansen

Schroders heeft hooggespannen verwachtingen van de groene energiebedrijven, ondanks het rampjaar 2023 waarin de koersen kelderden.

“Zelfs de meest verstokte milieuscepticus kan moeilijk ontkennen dat de extreme effecten van klimaatverandering steeds evidenter worden. De argumenten voor minder fossiele brandstoffen zijn overweldigend. Nu de kostendruk van na corona grotendeels weg is, lijkt dit een uitstekend moment voor beleggers om in te stappen.”

AI-hype is geen hype

Waar groene energie in 2023 uit de mode was, is er rond kunstmatige intelligentie een ware hype ontstaan. Aandelen rond dit thema zijn daardoor duur. Dat neemt niet weg dat de hooggespannen verwachtingen terecht zijn.

Schroders: “Automatisering is een structurele trend die zich snel heeft uitgebreid van specifieke industriële processen naar grote delen van de dienstensector. Met generatieve AI, gebaseerd op taalmodellen, komt er echter nog veel meer op ons af. Wereldwijd zijn er meer dan een miljard kenniswerkers. De aanvulling, verrijking en misschien vervanging van een deel van hun werk, brengt immense veranderingen teweeg en grote kansen voor beleggers, niet alleen in de technologie maar in vrijwel alle sectoren van de economie.”

Onderschat China niet

China is een van de grote teleurstellingen van het afgelopen decennium. Maar ook hier verwacht Schroders een ommekeer op basis van meerdere factoren. "Het is een enorme economie met een bbp van 18.000 miljard dollar en een grote binnenlandse markt. Ondanks alle geopolitieke strijd is China nog altijd sterk verweven met de wereldeconomie, zeer concurrerend en innovatief."

Goede voorbeelden van de kracht van China zijn de wereldwijde productie van zonnepanelen (80% is Chinees) en elektrische auto's (marktaandeel wereldwijd van tweederde in 2022).

Andere emerging markets

EM-aandelen worden vaak allemaal over één kam geschoren, maar in werkelijkheid zijn er grote verschillen.

India is bijvoorbeeld een volstrekt andere markt dan China. Het is minder ontwikkeld, maar groeit harder. De verstedelijking bevindt zich nog in een vroege fase, wat kansen biedt voor infrastructuurprojecten. De bevolking is jong en goedkoop, maar deels ook goed opgeleid (met name IT). En er is een overheid die in ieder geval probeert het bedrijfsklimaat te verbeteren.

Schroders: “Voorzichtigheid blijft geboden vanwege tekortkomingen bij de infrastructuur, bureaucratie, protectionisme, scholing en arbeidswetgeving. India is mede daardoor vaak niet de eerste keuze voor buitenlandse investeeerders. Dat neemt niet weg dat de vooruitzichten voor het komende decennium veelbelovend zijn.”

Zuid-Korea en Taiwan zijn juist weer meer ontwikkeld dan China met goede vooruitzichten voor technologiebedrijven. 70% van de beursindex in Taiwan bestaat uit techbedrijven. In Zuid-Korea is dat 50%. Zuid-Korea heeft bovendien sterke accufabrikanten die vanwege de energietransitie hard nodig zijn.

Met het oog op de diversificatie van toeleveringsketens (weg van China) ziet Schroders in EM verder kansen voor een breed scala aan landen, zoals Polen, Mexico, Vietnam, Maleisië, Thailand, Indonesië en de Filipijnen.

Hetzelfde geldt voor energie en grondstoffen waar veel landen af willen van de afhankelijkheid van Rusland en China. Dat biedt volop kansen voor delen van Zuid-Amerika (o.m Chili) en Afrika.

Dollar stijgt niet verder

Van een 3D-reset kan ook nog een 4D worden als de dollar wordt meegenomen in de calculatie. Schroders denkt dat de tijd van een almaar verder stijgende dollarindex op zijn laatste benen loopt. Ook dat zou goed nieuws zijn voor effecten uit opkomende markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 20 feb Amerikaanse opmars hernieuwbare energie gaat gewoon door
  • 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee
  • 31 dec De 20 best gelezen verhalen van 2024
  • 26 nov AI betekent enorme push voor zonne- en windenergie
  • 01 okt Energietransitie jaagt inflatie 4x omhoog

Onderwerpen

  • emerging markets
  • Schroders

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 20 december 2023 08:00 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. AI-fondsen populair in Europa, het kapitaal gaat naar de VS
  3. Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?
  4. ETF's verslaan ook crème de la crème actieve fondsen
  5. Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. PE en impactbeleggen vormen een goede combi

Meest gelezen

  1. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. 17 jun

    Race to the bottom in ETF-sector gaat door

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group