Nieuws

Beleggers zijn te goedgelovig

Beleggers denken ten onrechte dat financieel adviseurs alleen hun belang voor ogen hebben, aldus vermogensbeheerder Personal Capital.

Bijna de helft van alle Amerikaanse beleggers gaat er ten onrechte vanuit dat financieel adviseurs altijd in hun belang handelen, "in their best interest." Dat zegt de vermogensbeheerder Personal Capital in zijn Financial Trust Report 2019.

Personal Capital gebruikt als basis voor zijn analyse een onderzoek onder ruim 2000 beleggers van achttien jaar en ouder. Zo'n 48% van hen zei te geloven dat financieel adviseurs of ze nou van een bank, een onlinebroker of een vermogensbeheerder zijn, een juridische plicht hebben in hun belang te handelen.

Juridische plicht

Maar het idee dat adviseurs een juridische plicht hebben, klopt volgens Personal Capital niet. Er wordt toevallig net in de staat Maryland gediscussieerd over een nieuwe wet waarin moet worden verzekerd dat er in "best interest" van beleggers wordt gehandeld.

Maar wat is dat? Zijn beleggers zich er wel voldoende van bewust dat een bankier of broker ook een eigen belang heeft? In hoeverre moeten echt alle kosten openbaar worden gemaakt? Wat voor andere klanten heeft een bank en wat zijn hun belangen?

Belangentegenstellingen

Beleggers zijn zich volgens Personal Capital te weinig bewust van mogelijke belangentegenstellingen.

65% van de respondenten zei bijvoorbeeld er het volste vertrouwen in te hebben dat hun adviseur voor 100% hun belangen behartigt. Tegelijkertijd wist slechts 44% van hen te zeggen hoeveel kosten hun adviseur of bank in rekening brengt.

Personal Capital juicht strengere regels toe. Niet alleen in Maryland, maar ook in de rest van de VS, moeten beleggers ervan op aan kunnen dat hun adviseurs open en eerlijk zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen