Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Dividenduitkeringen op recordhoogte

In het tweede kwartaal werden in twaalf landen wereldwijd dividendrecords gebroken, onder andere in Nederland. De Janus Henderson Global Dividend Index staat op een nieuw record van 182.

De wereldwijde dividenden schoten in het tweede kwartaal omhoog met 12,9% op jaarbasis naar 497,4 miljard dollar. Ze zetten daarmee royaal een nieuw record neer, zo blijkt uit de Janus Henderson Global Dividend Index.

De uitkeringen stegen in vrijwel elke regio ter wereld. In twaalf landen werd het record verbroken, onder andere in Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten.

De Janus Henderson Global Dividend Index sloot het kwartaal op een recordniveau van 182. Dit betekent dat wereldwijd het dividend met meer dan viervijfde is gestegen sinds 2009.

Janus Henderson Global Dividend Index


Belangrijkste punten uit het dividendrapport

  • Wereldwijde dividenden stegen in het tweede kwartaal met 12,9% naar een record van 497,4 miljard dollar. 
  • Twaalf landen met recorduitkeringen: onder andere Nederland, Japan en de VS.
  • Onderliggend was de groei 9,5%, het hoogste groeicijfer in drie jaar tijd.
  • Stijgende winstgevendheid overal ter wereld is de motor achter de hogere dividenduitkeringen.
  • Voorspelling voor onderliggende groei is verhoogd van 6% naar 7,4%. 

Onderliggende groei in Europa het sterkst

Hoewel valuta-effecten het resultaat versterkten, stegen de wereldwijde uitkeringen onderliggend, volgens de maatstaf die Janus Henderson hanteert voor de belangrijkste trends, met 9,5%, het hoogste groeicijfer in drie jaar tijd.

Het tweede kwartaal wordt gedomineerd door Europa (zonder het VK), aangezien tweederde van het dividend in deze regio in die periode wordt uitgekeerd. De onderliggende groei was hier het sterkste sinds het tweede kwartaal van 2015.

Europese bedrijven keerden een recordbedrag van 176,5 miljard dollar uit, een toename van 18,7% jaar op jaar. Dit komt doordat de hogere bedrijfswinsten uit 2017 hun weg vonden naar het dividend.

Janus Henderson Global Dividend Index

Janus Henderson Global Dividend Index


Minder dividend bij Deutsche Bank

Rekening houdend met de kracht van de Europese valuta’s ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar plus een aantal minder belangrijke factoren, bedroeg de groei onderliggend 7,5%.

Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, België, Denemarken en Ierland bereikten stuk voor stuk een nieuw record. Slechts een handjevol bedrijven verlaagde de uitkering, onder andere Deutsche Bank, EDF en Credit Suisse.

Nederland heeft weer een record gebroken, met 9,4 miljard dollar aan dividenden. Dat is een stijging van 14,2%.

  • ABN Amro, dat de marktverwachtingen overtrof met uitstekende winstcijfers voor 2017, verdubbelde bijna de uitkering op jaarbasis, en vertegenwoordigt daarmee een derde van de Nederlandse stijging.
  • Akzo Nobel leverde ook een aanzienlijke bijdrage, waardoor de eigen uitkering met de helft toenam.

Stabiel Amerikaans dividend

België sluit aan met recorduitbetalingen, hoewel het slechts een toename van 1,5% in onderliggende waarde wist te realiseren, voornamelijk omdat Anheuser-Busch, dat goed is voor twee derde van alle Belgische dividenden, niet is gestegen.

Janus Henderson Global Dividend Index


In de VS stegen de uitkeringen met 4,5% naar een recordhoogte van 117,1 miljard dollar. Onderliggend bedroeg de groei 7,8%, rekening houdend met lagere speciale dividenden en wijzigingen in de index. Dit was de snelste groei sinds twee jaar. Hoewel de groei net iets lager was dan gemiddeld in het tweede kwartaal, is de stijging van Amerikaanse dividend wel stabieler dan elders.

Het tweede kwartaal is het seizoen waarin het dividend in Japan een hoogtepunt bereikt. De hoge 14,2% groei (12,3% onderliggend) leverde dan ook een aanzienlijke bijdrage aan het wereldwijde totaal. Het bedrag van 35,9 miljard dollar betekende een record voor de Japanse uitkeringen.

Grote namen zoals NTT DoCoMo en Mitsubishi Corp verhoogden hun dividend met bijna 25%. Elders in Azië werd de sterke groei weliswaar gestimuleerd door hoge speciale dividenden, maar ook onderliggend was hij indrukwekkend: in Hongkong 13,5% en in Singapore 46,9%.

Dollar remt stijging dividend

Bankgroep DBS uit Singapore gebruikte de hogere winst en een overschot aan kapitaal om het dividend aanzienlijk te verhogen en nam daarmee de helft van de groei in dit land voor zijn rekening. In Hongkong droeg China Mobile het meeste bij aan de groei.

In de opkomende markten, ten slotte, zagen we dat het Chinese Sinopec, de grootste olieraffinaderij ter wereld, het dividend bijna verdrievoudigde dankzij hogere raffinagemarges en een betere verkoopmix.

De sterke groei wereldwijd heeft ertoe geleid dat Janus Henderson de voorspelling voor de stijging van het onderliggende dividend voor 2018 heeft verhoogd van 6% naar 7,4%. De opleving van de dollar zet echter een rem op de stijging.

In de tweede helft van het jaar wordt het dividend omgezet tegen een minder gunstige wisselkoers en daarom handhaaft Janus Henderson de voorspelling van 1,358 biljoen dollar, een toename van 8,6% jaar op jaar.

Geringe impact wisselkoersen op lange termijn

Ben Lofthouse, hoofd van Global Equity Income bij Janus Henderson: "We denken dat de totale bedrijfswinsten komend jaar kunnen blijven groeien en dat ook de uitkeringen in belangrijke delen van de wereld zoals Japan nog voldoende ruimte hebben om te stijgen."

"In ieder geval is dividend minder volatiel dan winst en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat onderliggend het totaal wereldwijd zal blijven stijgen in 2019. Het verloop van de dollar kan komend jaar wel van invloed zijn op de groei van het feitelijke dividend, maar over de langere termijn is de impact van wisselkoersfluctuaties gering."


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?