Nieuws

Zakt het Britse pond onder de een euro?

Als de Britse financiële sector na de Brexit zijn diensten niet meer vrij kan aanbieden in de EU, dan gaat het pond zware tijden tegemoet. Een koers onder par is dan een kwestie van tijd.

Is dit het goede moment om te beleggen in het Britse pond? Vermogensbeheerder Amundi denkt van niet. Hun topeconoom Didier Borowski denkt dat naarmate er meer duidelijkheid komt over de Brexit, het pond voor het eerst in de geschiedenis onder het pariteitsniveau zal zakken.

De meest logische uitkomst van de Brexit-onderhandelingen is volgens Borowski dat het vrije verkeer van goederen weliswaar zal blijven bestaan tussen de EU en Groot-Brittannië, maar dat er op het gebied van financiële dienstverlening nieuwe belemmeringen komen.

Een tweede Zwitserland

Borowski ziet een kans van 50% dat de paspoortrechten voor Britse banken zullen worden gereduceerd tot het niveau van Zwitserse banken en waarschijnlijk nog iets minder. 

Voor de Britse economie, die zwaar leunt op de financiële sector, zou dat een zware klap zijn. Borowski voorziet bij het basisscenario een koers van 0,95  tegenover de euro en 1,30 tegenover de Amerikaanse dollar.

Ter vergelijk, in de beginjaren van de euro, rond de eeuwwisseling, kregen beleggers voor een pond nog rond de 1,70 euro. 

Het kan overigens ook nog veel erger uitpakken. Borowski ziet een 15%-kans op een harde Brexit, waarbij ook het vrije verkeer van goederen verdwijnt. In dat geval daalt het pond nog veel meer in waarde.

Soft-Brexit

Van de andere kant is er een kans van 25% dat het allemaal ontzettend meevalt en Groot-Brittannië vrijwel al zijn oude rechten behoudt. Er is volgens Borowski zelfs een klein kansje (10%) dat de Britten besluiten toch maar in de EU te blijven.

Maar over het algemeen is Borowski dus negatief, waarmee hij tot een steeds kleinere groep analisten behoort.

Halverwege vorig jaar, toen de Brexit-onderhandelingen erg stroef liepen, bereikte het sentiment een dieptepunt. Toen was er zelfs nauwelijks een analist te vinden die iets positiefs te melden had over het pond of de Britse economie.

Inmiddels is dat gedraaid. Dat komt niet alleen doordat de Brexit-onderhandelingen nu wat vlotter lopen. Het heeft ook te maken met de Britse economie die zich beter houdt dan velen hadden verwacht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie