Nieuws

Zekerheid boven alles

Het beleggersvertrouwen is ongekend hoog, de volatiliteit was zelden zo laag. Een perfect moment dus om wat zekerheid te kopen, schrijft Bloomberg-columnist Dean Curnutt. Want ook aan deze bullmarkt komt echt wel een einde.

De term goldilocks-economie valt de laatste tijd weer opvallend vaak. Net als eind jaren negentig lijkt niks de economie te kunnen deren: de inflatie en rente zijn laag, de centrale banken accomoderen en de economie kruipt rustig maar gestaag omhoog. Ideale omstandigheden voor beleggers die geloven dat dit nog heel lang zo kan doorgaan en daarom de koersen alsmaar hoger duwen, zonder angst voor een correctie.

Maar zo waarschuwt Dean Curnutt, columnist van Bloomberg, niets is zo gevaarlijk als aan te nemen dat er nooit een einde komt aan de bullmarkt. Curnutt denkt dat zodra de zogenoemde businesscycle draait en de economie afkoelt, ook de volatiliteit terugkeert en daarmee de kans op een grote correctie.

Zekere voor het onzekere

Hij raadt beleggers aan het zekere voor het onzekere te nemen. Bescherming kopen in de vorm van put-opties was zelden goedkoper dan nu. Beleggers zouden daar gebruik van moeten maken. Daarmee gaat natuurlijk een stuk rendement verloren als de beurs verder stijgt, maar het voordeel is dat als het misgaat grote verliezen worden voorkomen.

Dart het snel misgaat is niet iets waar veel marktpartijen in geloven. Curnutt zet alle positieve beleggingsfactoren nog even op een rij.

1. Geen recessie

Afgaande op recente onderzoeken is er slechts een handvol beleggers die rekening houdt met een recessie in de volgende 12 maanden. Om precies te zijn gaat het om 15%. Ondertussen is er onder 9 bekende analisten van effectenhuizen geen enkele die 2018 een daling van de S&P 500 verwacht. 

2. Lage inflatie

Inflatieopties wijzen uit dat slechts 16% van de beleggers gelooft dat de inflatie zal aantrekken tot boven de 3% in de komende twaalf maanden.

3. Geopolitieke risico's

In 2016 was de angst voor geopolitieke crises nog een rem op de aandelenkoersen. Maar nu lijkt niemand zich nog druk te maken over Noord-Koreaanse raketten, handelsoorlogen of andere politieke conflicten.

4. Fear factor

De VIX-index wordt ook wel de angst-indicator genoemd. Opties op de VIX geven daarom doorgaans een goed beeld hoe bang beleggers zijn voor een beurscorrectie. Hoe hoger de VIX, des te groter de angst.

Momenteel geven deze opties aan dat slechts 12,5% van de beleggers denkt dat de VIX stijgt tot boven de 20 - historisch gezien een heel normaal niveau. Even ter herinnering, zelfs in 2016 waren er pieken van boven de 40. Dit jaar zijn we niet veel verder gekomen dan 16,wat aangeeft hoe exceptioneel laag de fear-factor is.

5. Vertrouwen 

Optieprijzen op de S&P 500-index geven aan dat slechts 8,3% van de beleggers gelooft dat de Amerikaanse beursgraadmeter met meer dan 2,5% zal dalen in 2018. Onderzoek onder fondsbeheerders van Bank of America Merrill Lynch wijst ondertussen uit dat er nog nooit zoveel beleggers waren die een bovengemiddeld risico namen met aandelen en/of high yield obligaties.

Contrair

Het vertrouwen is met andere woorden enorm en er is moed voor nodig om tegen de stroom in te zwemmen, maar Curnett denkt dat het wel verstandig is en ook nog heel lonend. If you feel safe,...

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?